Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Openingsceremonie Songfestival 2020 in Cruiseterminal Rotterdam

De openingsceremonie van het Eurovisiesongfestival 2020 op zondag 10 mei zal plaatsvinden in de Cruiseterminal van Rotterdam. Oorspronkelijk, in het bidbook dat de stad samen met Ahoy had ingediend om het Songfestival binnen te halen, werd nog gedacht aan de Erasmusbrug.

De rodeloperceremonie zal dit jaar trouwens opnieuw geen rodeloperceremonie zijn. Net zoals in Lissabon (blauw) en Tel Aviv (oranje) heeft de loper een ander kleur, goud dit jaar. Die loper zal trouwens van gerecycleerd materiaal gemaakt zijn. ‘In een circulaire wereld is afval goud waard’, zo leggen de organisatoren uit. Vandaar de keuze voor een gouden loper.

Klimaatneutrale stad

Rotterdam heeft de ambitie om de eerste klimaatneutrale stad van Europa te worden, in 2030 al. Een zo ecologisch mogelijk Eurovisiesongfestival is daar de start van. ‘Rotterdam is hard op weg koploper duurzaamheid te worden’, vertelt Arno Bonte, wethouder duurzaamheid. ‘Niet voor niets is onze ambitie om naast een fantastisch feest voor de stad een zo duurzaam mogelijke te laten zijn. De circulaire loper is daar het symbool van.’

Nieuwe bestemming

Na het Songfestival gaat de Rotterdamse organisatie Talk of the Town met de gouden loper aan de slag. Mensen zullen er, als herinnering, een stukje van in huis kunnen halen, een stukje dat in aanraking is geweest met de artiesten. Een deel wordt verwerkt tot grondstoffen om andere producten van te maken en voor andere delen wordt een nieuwe bestemming in Rotterdam gezocht.

Legendarische evenementen

Bij de Cruiseterminal Rotterdam zijn ze trots dat ze het openingsevenement van het Songfestival 2020 mogen organiseren. ‘Het is een prachtige plek met een uniek uitzicht en er zijn veel bijzondere verhalen aan verbonden’, zeggen ze daar. ‘Het is natuurlijk een aankomstplek voor internationale bezoekers van de stad en daarnaast worden er al jarenlang legendarische evenementen georganiseerd. We gaan er een spetterende opening van maken, die onze mooie stad eer aandoet.’

Advertentie