Rotterdam 2020

ROTTERDAM 2020

Tickets Songfestival 2020 in Rotterdam te koop vanaf 12 december

Deze ochtend heeft de organisatie van het Eurovisiesongfestival 2020 in Rotterdam bekendgemaakt dat de eerste tickets op 12 december in verkoop zullen gaan. Binnen een week al! De tickets zullen op naam verkocht worden met een maximum van vier per persoon.

De organisatie doet dit in een poging ticketverkoop op de zwarte markt tegen te gaan. Zo zijn er individuen maar ook bedrijven als ViaGogo die massaal tickets opkopen om aan woekerprijzen door te verkopen. De organisatie raadt dan ook aan enkel tickets via de officiële verkoopkanalen aan te kopen. Voor Nederland is dit Songfestival.nl, voor andere landen Eurovision.tv. Aan de toegangspoorten van Ahoy kan om identificatie gevraagd worden. ‘We willen bedrijven die er alleen maar aan willen verdienen de wind uit de zeilen nemen’, zegt Executive Supervisor Sietse Bakker daarover op AD.nl.

Ticketprijzen Songfestival 2020

De prijzen van de tickets zullen gaan van 18,50 tot 248,50 euro. Volg deze link voor alle tarieven. De goedkoopste prijs is die van een ticket met beperkt zicht voor een familieshow, de duurste prijs is voor een staanplaats in de live-finale. De organisatie heeft er alles aan gedaan om de ticketprijzen redelijk te houden. ‘We willen het evenement toegankelijk houden. Het moet niet iets voor de happy few zijn’, aldus Sietse Bakker. ‘De vorige gaststad Tel Aviv had veel hogere prijzen en dat zorgde ervoor dat sommige shows niet eens uitverkocht waren. Wij wilden aantrekkelijkere prijzen, min of meer vergelijkbaar met die van Songfestival-gaststad Malmö in 2013 en Kopenhagen in 2014.’

Mogelijk tot 70,000 tickets

De eerste tickets gaan dus over exact een week in de verkoop, op donderdag 12 december om 12.00 uur. De tweede verkoop volgt eind januari en het laatste deel midden maart. Er zullen ongeveer 65.000 tickets verkocht worden voor negen shows: drie familieshows, drie juryshows en drie liveshows. Mogelijk worden dat tot 70.000 tickets, afhankelijk van de inrichting van de zaal. ‘We hebben op basis van het eerste decorontwerp al een goede inschatting kunnen maken van het aantal plekken voor toeschouwers. Maar er zou nog extra ruimte kunnen zijn en dan kunnen we misschien wel 70.000 kaartjes uitgeven’, legt Sietse Bakker uit.

Gratis tickets

Nederland zorgt ook voor een primeur in de geschiedenis van het Songfestival. Inwoners van Rotterdam met een laag inkomen zullen namelijk kans maken op gratis tickets. Dat zullen er 500 voor de grote finale zijn, 1000 voor iedere andere show. Hoe dit in zijn werk zal gaan maakt de organisatie later bekend.

Sietse Bakker hoopt dat Nederlanders niet alleen voor de grote finale tickets zullen kopen, maar ook voor de juryshows en familieshows. ‘Als je een keer wil ervaren wat er allemaal bij zo’n gigantische show komt kijken, zijn die eigenlijk net zo leuk. Alleen de puntentelling is niet echt, maar alle artiesten en acts komen in dezelfde volgorde langs als op tv.’

Ook leuk om live te zien is de verandering van het decor op het podium. ‘In amper veertig seconden tijd moet er een hele nieuwe act op het podium en dat is een geweldige geoliede operatie, vergelijkbaar met de pitstop bij de Formule 1.’

Een derde gereserveerd

Twee derde van de tickets gaan in de vrije verkoop, de andere zijn zoals gebruikelijk gereserveerd voor de 41 delegaties uit de deelnemende landen, genodigden, pers en sponsoren. De OGAE-fanclubs mogen 2000 pakketten verkopen met tickets voor drie liveshows en drie repetities. Een pakket kost 799 euro. 400 pakketten zijn gereserveerd voor Nederlandse fans. ‘Die hebben veertig jaar moeten wachten op een Songfestival in Nederland, dus die willen we royaal bedienen’, aldus Sietse Bakker.

Advertentie