Rotterdam 2021

ROTTERDAM 2021

De interne selecties – 8 tot 14 maart

Na een druk weekend met onder andere de selecties van Italië, Estland, Denemarken en Portugal én de – niet-geplande – bekendmaking van de inzending van San Marino, zijn we in de laatste week aanbeland waarin omroepen hun inzending voor het Songfestival 2021 kunnen bekend maken. Er zijn ondertussen ook nog tal van landen die geen specifieke informatie hebben vrijgegeven over mogelijke artiest, dan wel nummer voor Rotterdam. Een drukke week wordt het in ieder geval zeker! Updates worden dan ook toegevoegd in dit artikel.

Oostenrijk

10 maart beginnen we in alle vroegte, namelijk om 7.00 uur, met de Oostenrijkse bijdrage voor het Songfestival. Vincent Bueno krijgt een nieuwe kans van de Oostenrijkse omroep en mag Amen gaan zingen in Rotterdam. De oplettende Songfestivalfan zal merken dat het ondertussen al het tweede nummer is met die titel want de zuiderburen (Slovenië) proberen het dit jaar namelijk ook met een Amen. De Oostenrijkers mogen laten zien wat ze kunnen in de tweede halve finale op donderdag 20 mei.

play

Zwitserland

Om 16.00 uur volgen de Zwitsers. Ook daar blijft de artiest, Gjon’s Tears’, behouden. De Zwitserse omroep is karig met verdere informatie. Zoals gepland was in 2020, treden de Zwitsers aan in de tweede halve finale op 20 mei.

play

Griekenland

Griekenland maakt de inzending voor Rotterdam ook om 16.00 uur bekend. Stefania, die ooit nog mee heeft gedaan voor Nederland met het Junior Eurovisiesongfestival in 2016, blijft de artiest. De zangeres zingt dit jaar geen SUPERG!RL maar wel Last Dance. Ook is geweten dat Dimitris Kontopoulos en Sharon Vaughn achter de inzending van Griekenland zitten. Kontopolous is onderdeel van het zogenaamde dreamteam, samen met de Rus Philipp Kirkorov. De Grieks-Nederlandse zangeres sluit aan bij de twee bovenstaande landen en kreeg een plekje toegewezen in de tweede halve finale op 20 mei.

play

Bulgarije

De Bulgaarse interne selectie bereikt zijn eindpunt op woensdag 10 maart om 21.00 uur. Dit jaar pakten de Bulgaren het anders aan dan normaal. In augustus vond er nog een heus songwriting camp plaats om het Eurovisienummer voor Victoria, de artieste die in 2020 ook ging deelnemen, te bepalen. Welke nummers hieruit concreet zijn voortgekomen is onduidelijk. Begin november werd een eerste kanshebber, Ugly Cry, op ons losgelaten. In februari volgden nog vijf andere nummers. Hier kan je alle nummers nog eens beluisteren. De eigenlijke selectie werd door de omroep zelf gehouden, maar de Bulgaarse omroep gaf Songfestivalfans de kans om hun feedback in te sturen. De bekendmaking voor dit jaar is ook anders dan normaal. BNT organiseert een concert waar we, naast de Songfestivalinzending, ook andere nummers van Victoria zullen te horen krijgen. Victoria zal zich moeten bewijzen op donderdag 20 mei in de tweede halve finale.

Noord-Macedonië

Wie Noord-Macedonië zou vertegenwoordigen in 2021 was lange tijd onduidelijk, bleven ze bij de artiest voor 2020 of gingen ze een nieuwe weg uit? Uiteindelijk werd gekozen voor de eerste optie en mag Vasil opnieuw naar Rotterdam. Here I Stand is de titel van zijn bijdrage voor 2021 en wordt met de wereld gedeeld op 11 maart. Hij kreeg een plekje toegewezen in de eerste halve finale op dinsdag 18 mei.

Verenigd Koninkrijk

Op 11 maart, meer specifiek tussen 10.30 uur en 13.00 uur, maken de Britten hun inzending voor Rotterdam bekend. De artiest, James Newman, blijft dezelfde als vorig jaar. Over het nummer is nog geen verdere informatie verspreid. De Britten moeten zoals gewoonlijk niet langs de halve finales passeren. Zij krijgen namelijk als lid van de big five een automatisch ticket naar de finale.

Letland

De Letse omroep hield de lippen stijf op elkaar na de afgelasting van het Eurovisiesongfestival 2020. Het moet een spannende tijd geweest zijn voor Samanta Tina, de zangeres die vorig jaar de Letse voorronde won. Het was namelijk haar vijfde poging in 2020 om Letland te vertegenwoordigen en eindelijk was het gelukt. Uiteindelijk werd haar tijdens een interview het voorstel gedaan waar de dolblije Samanta Tina natuurlijk mee instemde. Er is nog weinig geweten over de Letse inzending voor dit jaar, dus het wordt afwachten tot de bekendmaking op 12 maart. Wel is het zo dat sinds vrijdag 12 februari er een vijfdelige documentaire loopt op de Letse televisie met als hoofdonderwerp, jawel, Samanta Tina. De Letse artieste treedt in ieder geval aan in de tweede halve finale op donderdag 20 mei.

Polen 

De Polen hebben tot op heden geen concrete informatie vrijgegeven voor wat betreft 2021. Wel maakte de Poolse omroep afgelopen weekend bekend dat de bekendmaking gepland staat op vrijdag 12 maart.

IJsland

Ondertussen zijn we aangekomen bij zaterdag 13 maart, de dag waarop de IJslandse inzending voor 2021 wordt bekend gemaakt. Dit jaar vond de IJslandse voorronde, Söngvakeppnin, niet plaats. De IJslanders kozen namelijk opnieuw voor de artiest van vorig jaar – die tevens de topfavoriet was om het Songfestival in 2020 te winnen -, met name Daði & Gagnamagnið. Hij zal het nummer 10 Years in Rotterdam brengen tijdens de tweede halve finale op 20 mei.

Advertentie