Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

BBC keert terug naar voorronde in 2016

Na vijf jaar interne keuzes te hebben gemaakt, geeft de Britse omroep BBC haar kijkers vanaf volgend jaar opnieuw zeggenschap in de kandidaat en het liedje dat de Union Jack zal vertegenwoordigen op het Eurovisiesongfestival.

De BBC nodigt tot en met vrijdag 20 november alle artiesten ouder dan achttien uit om eigen liedjes in te sturen, waarna een panel zich over de inzendingen zal buigen. Opvallend: een afvaardiging van de Britse afdeling van songfestivalfanclub OGAE mag mee in het panel zetelen.

Er wordt ook samengewerkt met de BASCA (British Academy of Songwriters, Composters and Authors), om zo mee te schrijven aan geschikte liedjes. Een nog te bepalen aantal nummers zal doorstoten naar een rechtsreekse televisie-uitzending waarin enkel het Britse publiek de winnaar bepaalt, al zullen er ook experten zijn die hun licht over de inzendingen laten schijnen.

Het nog naamloze en datumloze project wordt geleid door Hugh Goldsmith, die onder meer Atomic Kitten en ex-songfestivaldeelnemers Blue onder zijn hoede had. Guy Freeman van de BBC laat weten dat het ‘de grootste zoektocht naar een songfestivalnummer is die de BBC ooit ondernomen heeft’. Graham Norton zal ook al zeker terugkeren voor commentaar in mei volgend jaar. Of hij ook de voorronde zal presenteren, is nog onbekend.

Op het afgelopen songfestival werd het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigd door het duo Electro Velvet. Met Still In Love With You kwam het niet verder dan een 24e plek in de finale.

Advertentie