Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

België door naar finale songfestival

Laura Tesoro en de VRT zijn erin geslaagd ons land voor de derde keer op vier songfestivals tijd naar de finale te loodsen. Samen met negen andere landen werd België door de presentatoren aangekondigd als één van de tien finalisten van de avond. (Foto: EBU)

In de tweede halve finale gingen er net als bij de eerste tien landen door op basis van jurystemming (50%) en televoting (50%). Die stemmingen werden vanavond gehouden in de achttien deelnemende landen, net als in Grote Vijf-landen Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk. Aan het einde van de show maakten Petra Mede en Måns Zelmerlöw op willekeurige volgorde de top-10 bekend, die we zaterdagavond terugzien. In onderstaande tabel zijn de finalisten opgenomen op startvolgorde, met een Q van qualified:

#LandArtiestNummerQ?
1LetlandJustsHeartbeatQ
2PolenMichał SzpakColor of Your LifeQ
3ZwitserlandRykkaLast of Our Kind
4IsraëlHovi StarMade of StarsQ
5Wit-RuslandAlexander IvanovHelp You Fly
6ServiëSanja Vučić ZAAGoodbyeQ
7IerlandNicky ByrneSunlight
8(VJR) MacedoniëKaliopiDona
9LitouwenDonny MontellI've Been Waiting for This NightQ
10AustraliëDani ImSound of SilenceQ
11SloveniëManuEllaBlue and Red
12BulgarijePoli GenovaIf Love Was a CrimeQ
13DenemarkenLighthouse XSoldiers of Love
14OekraïneJamala1944Q
15NoorwegenAgneteIcebreaker
16GeorgiëYoung Georgian LolitazMidnight GoldQ
17AlbaniëEneda TarifaFairytale Love
18BelgiëLaura TesoroWhat's the PressureQ

Onze Laura Tesoro werd net als Loïc Nottet vorig jaar als tiende en allerlaatste finalist aangekondigd. Favorieten als Dami Im uit Australië, Jamala uit Oekraïne, Justs uit Letland en Poli Genova uit Bulgarije waren ook bij de gelukkigen. Voor Bulgarije is het nog maar de tweede keer dat het land doorgaat naar de finale, en de eerste keer was negen jaar geleden.

Er was ook nog goed nieuws voor de artiesten uit Polen, Israël, Servië, Litouwen en – misschien verrassend genoeg – Georgië. Onder meer Kaliopi uit (VJR) Macedonië, Nicky Byrne uit Ierland, Lighthouse X uit Denemarken en Agnete uit Noorwegen werden met lege handen wandelen gestuurd. Opvallend: op gastland Zweden na zit geen enkel Scandinavisch land in de finale van dit jaar. Herbeleef hier de bekendmaking van de tien finalisten, met in de staart het verlossende woord ‘Belgium!’:

play

 

Nu zaterdag vindt de finale plaats van het 61e Eurovisiesongfestival, voor het eerst sinds 2013 met Nederland én België samen in de finale.

Advertentie