Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

België treedt op in de 2e helft van de 2e halve finale

Vandaag vond vanuit Stockholm de zogenaamde allocation draw plaats voor het Eurovisiesongfestival 2016. Willekeurig werd bepaald welk land in welke helft van welke halve finale zal optreden, en in welke halve finale de landen van de Big 5 en gastland Zweden mogen meestemmen.

Na enkele speeches over het songfestival, werd het ceremoniële gedeelte vervangen door het serieuze werk. Een voor een werden de landen verdeeld in een van de vier mogelijkheden: de eerste helft van de eerste halve finale, de tweede helft van de eerste halve finale, de eerste helft van de tweede halve finale en de tweede helft van de tweede halve finale. De exacte startvolgorde wordt pas eind maart bekendgemaakt, als alle liedjes gekend zijn en de producers van het songfestival 2016 hun taak hebben gedaan.

Onze Laura Tesoro uit België werd ingedeeld in de tweede helft van de tweede halve finale. Pas op donderdag 12 mei dus zal de Belgische vlag te zien zijn en zullen we weten of ons land doorstoot naar de finale. Sinds de invoering van de tweede halve finale in 2008, is België nog maar één keer aan bod gekomen in de tweede halve finale, in 2011. Het is de eerste keer ooit dat ons land in de tweede helft van de tweede halve finale zal aantreden. Douwe Bob uit Nederland komt veel vroeger aan bod: in het eerste luik van de eerste halve finale al mag hij zijn song voorstellen.

Er nemen achttien landen deel in de eerste halve finale, op dinsdag 10 mei, en negentien landen in de tweede halve finale, op donderdag 12 mei. Uit elke halve finale gaat de top-10 door naar de finale, op zaterdag 14 mei. De indeling voor het songfestival 2016:

1e HF (10/05) - 1e helft1e HF (10/05) - 2e helft2e HF (12/05) - 1e helft2e HF (12/05) - 2e helft
KroatiëAzerbeidzjanLetlandAlbanië
FinlandCyprusWit-RuslandBulgarije
MoldaviëMaltaIerlandDenemarken
ArmeniëBosnië & HerzegovinaZwitserlandGeorgië
GriekenlandEstland(VJR) MacedoniëRoemenië
HongarijeTsjechiëAustraliëSlovenië
RuslandMontenegroLitouwenNoorwegen
NederlandIJslandPolenOekraïne
San MarinoOostenrijkIsraëlBelgië
Servië

In de eerste halve finale kijken en stemmen Zweden, Spanje en Frankrijk mee. In de tweede halve finale zijn dat Duitsland, het Verenigd Koninkrijk en Italië.

Pottenindeling

Eerder al werd bepaald dat Israël in de tweede halve finale mocht deelnemen, en dat de Duitsers in diezelfde semi mochten stemmen. Enkele dagen geleden werden de potten bekendgemaakt, waarin de landen waren verdeeld op basis van stempatronen. De bedoeling was om zo te voorkomen dat alle buurlanden uit eenzelfde regio of alle landen die vaak stemmen op elkaar, in dezelfde halve finale zouden komen. De pottenindeling was als volgt:

Pot 1Pot 2Pot 3Pot 4Pot 5Pot 6
AlbaniëDenemarkenArmeniëAustraliëIerlandHongarije
Bosnië & HerzegovinaEstlandAzerbeidzjanBelgiëLitouwenIsraël
KroatiëFinlandGeorgiëBulgarijeMaltaMoldavië
(VJR) MacedoniëIJslandOekraïneCyprusPolenOostenrijk
MontenegroLetlandRuslandGriekenlandSan MarinoRoemenië
ServiëNoorwegenWit-RuslandNederlandTsjechiëZwitserland
Slovenië

Advertentie