Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

De 2e halve finale: ons liveverslag van de juryshow

Vandaag staan de eerste repetities voor de tweede halve finale weer op de planning. Deze namiddag ging het om een dress rehearsal, vanavond werd de o zo belangrijke juryfinale gehouden.

De show start met Måns Zelmerlöw en Petra Mede die in een musicalachtig nummer een ode brengen aan het songfestival. Het is een geweldig grappig nummer en vormt een leuke opening voor deze tweede halve finale. De opbouw van de show is gestoeld op het gekende scenario: de kandidaten worden voorgesteld aan de hand van postkaartfilmpjes. Deze filmpjes werden opgenomen in het thuisland van de kandidaten en tonen de artiesten in alledaagse activiteiten zoals joggen, wandelen of eten.

Letland

Justs opent het festival met een nummer geschreven door Aminata, de zangeres die we nog kennnen van haar schitterende prestatie van vorig jaar, toen ze knap zesde werd voor Letland. Haar muzikale invloed is duidelijk te horen in de eigentijdse nummer. Visueel gebeurt er niet veel op het podium en dat is ook niet nodig gezien de stem van de zanger het nummer moeiteloos naar de finale zal dragen. Een schitterende opener en een meer dan verdiende finaleplaats gaat dit worden. De enige vraag die Letland zich nu nog moet stellen of ze in de eerste of tweede helft mogen aantreden.

Polen

Michał Szpak verschijnt als een soort Jack Sparrow op het podium, hij wordt aan weerzijden geflankeerd door violosten en cellospelers. Vocaal zit dit perfect, hij weet het hoe hij de camera moet bespelen en je gelooft wat hij zingt. De setting is wederom rustig, af en toe worden woorden verlicht die in het nummer gezongen worden, maar eigenlijk heeft deze act dat niet nodig. Het plaatje klopt zo ook. Polen naar de finale? Dit jaar vast en zeker.

Zwitserland

Rykka verschijnt ten tonele in een weinig verhullende creatie. Haar grijze kapsel bestaat terug uit de krullen die we tijdens de eerste repetitiereeks te zien kregen. Vocaal zit dit best ok, maar het nummer is niet echt inspirerend en drie minuten heel repetitief. In een deelnemersveld met betere composities zal het twijfelachtig worden of dit doorgaat naar de finale.

Israël

Hovi Star zingt goed zoveel is duidelijk. De act met dansers die ronddraaien in een hoepel is eigenlijk overbodig en heeft eerlijk gezegd weinig toegevoegde waarde. Het nummer zelf is ingetogen en wordt mooi gebracht, het is een finale plaats waardig, maar is het nummer krachtig genoeg om nog herinnerd te worden door de kijker op het einde van de show?

Wit Rusland

Ivan start zoals hij zelf beloofde, naakt met een wolf op het podium. Dit is echter slechts een hologram waar hij na de inleidende strofe doorheen stapt. De verdere act bestaat uit hologrambeelden van zichzelf, al dan niet een instrument bespelend, en wolven die voorbij lopen. De zang zit in de hoge noten niet helemaal zuiver vanavond en dat zal de vakjury’s ook niet ontgaan. Het nummer eindigt met een baby die over het podium waggelt, maar waarom dat is, is voor ons tot heden een raadsel.

Het is nu tijd voor de eerste intervalact. Een leuk grapje over naakt optreden en wolven op het podium wordt schitterend in beeld gebracht door Petra en Måns. Daarna is het vervolgfilmpje van de taxichauffeurs aan de beurt. Opnieuw zorgt dit voor heel grappige situaties, en angstige momenten als dit maal Lordi in de wagens stapt.

Servië

Sanja heeft elke repetitie vocaal feilloos gebracht, maar start de jury finale met een valse noot, gelukkig herstelt ze zich onmiddellijk, maar tijdens de uithaal gaat het weer even mis. Benieuwd of dit haar punten zal kosten bij de jury? De vier achtergrondzangeressen tillen het nummer naar een hoger niveau. Dit is een finaleplaats meer dan waardig.

Ierland

Nicky Byrne is een mooie jongen, maar niet de sterkste zanger van de avond. Het nummer kabbelt een beetje voort zonder dat er vocale hoogtepunten zijn. Door zijn carrière bij Westlife weet hij hoe hij het publiek moet bespelen, maar dat weerhoudt hem er niet van om wat onzeker over te komen op het podium. Of dit de achtste overwinning zal worden voor Ierland, vermoedelijk niet, het is zelfs nog maar de vraag of dit naar de finale zal gaan.

(VJR) Macedonië

Kaliopi brengt een klassiek songfestivalnummer dat menige kijkers zeker zal aanspreken. De zangeres is een gevestigde waarde en heeft een bijzondere klankkleur in haar stem, maar wat ze tijdens deze juryfinale brengt is vocaal niet goed. Haar stem is te schor en het lijkt of ze al een hele week geroepen heeft. Ook de uithaal op het einde mislukt en dit kan de vakjury niet ontgaan zijn. De vrees dat dit niet doorgaat naar de finale wordt na dit optreden behoorlijk groot.

Litouwen

Donny Montel is niet meer de schuchtere jongen die we in Baku nog op het podium zagen staan. Vol overtuiging zingt hij zijn moderne popnummer, met een krachtige stem en zonder valse noten. De trampoline act lukt perfect en hij gaat vocaal zonder moeite verder ondanks de fysieke inspanning. Gaat Litouwen opnieuw naar de finale? Na deze schitterende prestatie vermoedelijk wel.

Australië

Dami Im is een zelfzekere en goede zangeres. Visueel wordt het nummer mooi in beeld gebracht zonder dat er veel gebeurt op het podium. De uithalen in het nummer zijn perfect en Dami gelooft wat ze zingt. Die kracht straalt ze dan ook zonder moeite uit en op die manier zingt ze zich moeiteloos naar de finale.

Slovenië

ManuElla brengt een nummer met weinig inhoud, Blue is Blue and Red is Red. Ze doet dit in een jurk, die vooral ter hoogte van haar borsten, weinig aan de verbeelding overlaat. Vocaal laat ze hier en daar wat hoge noten vallen en dat komt dit nummer niet ten goede. De vrees dat dit niet naar de finale gaat groeit na dit optreden.

Bulgarije

Poli staat, na Düsseldorf, voor de tweede keer op het songfestivalpodium. Dit keer doet ze dat met een zeer vlot en eigentijds popnummer. De lichtgevende strips op haar lichaam brengen geen meerwaarde, maar doen ook geen afbreuk aan het nummer. Vocaal staat ze er en ze bespeelt de camera alsof ze nooit iets anders doet. De achtergrondzangers zouden vroeger naar voor mogen komen, maar ook dat is geen must. Dit is samen met de inzending van Letland de meest moderne van deze halve finale en verdient absoluut een plaats in de finale.

Denemarken

Lighthouse X brengt een nummer dat lijkt op dat van Ierland. De drie zangers zijn individueel ook niet de beste zangers van het festival, maar het voordeel dat dit nummer heeft ten opzichte van dat van Ierland, is de samenzang tussen de drie. Een nummer dat niet veel om het lijf heeft maar wel vrolijk genoeg is om door te kunnen stoten naar de finale.

Na Denemarken is het weer tijd voor een intervalstukje. Hierin roept Måns op tot liefde, elke vorm van liefde, overal ter wereld, wat op groot applaus onthaald wordt. Daarna gaan we naar Petra in de green room. Vandaag praat ze alleen met Nicky Byrne van Ierland.

Oekraïne

Jamala heeft ongetwijfeld de mooiste setting van de avond. De virtuele bloem en boom die tijdens het nummer gevormd worden zijn vebluffend mooi. Jamala staat heel emotioneel op het podium en dat beïnvloedt, jammer genoeg, haar stemkwaliteit in het begin van het nummer. Gelukkig herpakt ze zich en brengt ze de rest van het nummer beter. De emotionele impact die het nummer op haar heeft blijft echter van haar gezicht te lezen. Dit is misschien een moeilijk nummer voor het grote publiek, maar het blijft mooi en is een finaleplaats meer dan waard.

Noorwegen

Agnete start onzuiver maar gaat daarna vocaal de juiste richting uit. De zangeres kijkt jammer genoeg of ze tegen haar zin op het podium staat wat het nummer niet ten goede komt. Veel meer is er over dit nummer niet te zeggen, er gebeurt niets op het podium en veel close-ups van de zangeres worden niet genomen. Of dit de finale gaat halen lijkt onzeker.

Georgië

Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz brengen het enige hardere werk van de avond. Een psychedelische rocksong die ook op die manier in beeld gebracht wordt. Veel flitsend lichtwerk en een leuke sound. De ene zal dit nummer leuk vinden, de andere niet, maar een finaleplaats is zeker niet ondenkbaar.

Albanië

Eneda Tarifa brengt een weinig toegankelijk nummer, maar doet dat wel op een zuivere manier. Ze schittert ook in haar goudkleurige jurk en brengt het nummer feilloos tot het einde. Een finaleplaats is niet uitgesloten.

België

Het nummer van België komt op het juiste moment, na een aantal inzendingen die de kijker mogelijk in slaap hebben gewiegd oogt dit fris, jong en professioneel en hopelijk is dat voldoende om de aandacht van de kijkers terug te halen. Laura Tesoro heeft de laatste maanden met een stemcoach samengewerkt en dat is duidelijk te horen, valse noten komen er niet aan te pas en ze kan haar stem duidelijk onder controle houden tijdens de aanstekelijke dansmoves. België heeft als enige in deze competitie achtergrondzangers die ook effectief kunnen dansen en ze zetten een choreografie neer waar duidelijk heel wat werk ingekropen is. Het optreden kon tijdens de repetities van vorige week op veel aandacht en positieve reacties rekenen, ook de bookmakers zijn er van overtuigd dat dit de finale gaat halen, maar we willen het vel van de beer niet verkopen voor hij geschoten is, dus afwachten tot de prestatie van morgen.

België is het laatste optreden van de dag en de stemming wordt geopend. Stemmen kan via telefoon, sms of via de songfestivalapp. Het zelfspotfilmpje waar we afgelopen dinsdag de eerste aflevering van te zien kregen wordt vandaag verder gezet. In het filmpje wordt verteld dat de Zweden terug naar af zakten toen ABBA niet voor een tweede maal wou deelnemen aan het festival. De zoektocht naar winnaars leverde niet veel constructief op waardoor Zweden terug dreigde weg te zakken naar tot speelbal van Europa. Het filmpje eindigt met de een oplossing voor het probleem in het vinden van drie tuinmanzonen die een dansactje kunnen neerzetten. Enige probleem is dat de jongens nog te jong zijn om al deel te nemen, maar daar hebben de Zweden een oplossing voor. Wat die oplossing zal zijn wordt ons aanstaande zaterdag tijdens de finale uitgelegd.

Als de tijd om te stemmen voorbij is, komt de volgende intervalact. Mens en machine is het thema. We zien een Wall-E achtige robot die een banaan pelt, daarna volgen wat dansbewegingen van de robot en er verschijnen drie dansers op het podium. Op dat moment wordt de muziek ingezet en krijgen we een weer iets te lange dansact voorgeschoteld. In tegenstelling tot andere jaren worden dit jaar, voor de eerste keer, de landen van de Grote Vijf wel live op het podium voorgesteld tijdens deze twee halve finales. Live bedoelen we hier niet voor beide shows letterlijk: in de shows van vandaag werden de nummers integraal vertolkt, voor de televisieshow van morgen wordt uit de optredens van deze avond een minuut van het nummer geknipt en uitgezonden. Vandaag is het de beurt aan Duitsland, Italië en het Verenigd Koninkrijk.

Advertentie