Nederland

NEDERLANDSTOCKHOLM 2016

2e repetitie Douwe Bob: Moment of Silence

De Nederlandse kandidaat Douwe Bob besteeg vanochtend voor de tweede keer het podium in de Globen Arena. Vanaf vandaag mag de aanwezige pers live aanwezig zijn in de zaal, en een uitgebreid verslag van de repetitie van onze noorderburen leek ons op z’n plek. (Foto: Philip Houtermans)

Douwes optreden begint met een heel mooi shot van het podium uit het plafond gefilmd, met op de LED-vloer een immense klok geprojecteerd die het tikkende geluid in het begin van het lied symboliseert. De Nederlander staat samen met zijn vijfkoppige band op het podium. Hij start met rug aan rug met de pianist, maar vlak voor het eerste refrein vindt hij zijn eigen stekje, centraal op het podium. Dat baadt volledig in warme, rode tinten, zodat het lijkt alsof Douwe Bob net als in zijn videoclip een concert in een bar geeft.

Het rustige nummer haalt profijt uit het eerder rustige camerawerk, met langzame, lange shots langs de zijkanten van het podium, die ook alle muzikanten afzonderlijk voldoende schermtijd geven. Tijdens de bridge krijgen ze volledige schermtijd, terwijl Douwe naar het zijpodiumpje rent. Wat dan gebeurt is vrij uniek: tien seconden absolute stilte, met Douwe Bob in close-up. Het was nog onduidelijk of verwacht werd dat het publiek meezingt of eveneens absoluut zwijgt. Vlak voor het derde en laatste optreden tijdens de tweede repetitie vroeg de regisseur aan de aanwezige pers om te applaudisseren en joelen tijdens het stiltemoment, hoewel Douwe zelf op de Nederlandse televisie liet weten dat het effectief muisstil zou moeten worden in de Globen Arena.

De Nederlander heeft bakken charisma en weet optimaal de camera’s te bespelen. Een finaleplek voor de derde keer in vier jaar tijd zou voor onze noorderburen zeker mogelijk moeten zijn, maar wat er dan in die finale zal gebeuren met Nederland, blijft koffiedik kijken.

DSC_1016

play

Advertentie