Kroatië

KROATIESTOCKHOLM 2016

Deelname Kroatië nog altijd twijfelachtig

De EBU meldde eerder deze week dat Kroatië één van de 43 landen was dat zou deelnemen aan het volgende Eurovisiesongfestival. Maar die deelname is nog steeds niet helemaal zeker, volgens het Kroatische nieuwsmedium Jutarnji.

Volgens het Kroatische artikel heeft de staatsomroep HRT nog steeds geen definitief oordeel geveld over een songfestivaldeelname in Stockholm volgend jaar. Eind december pas wordt de eindbeslissing verwacht.

De HRT zou ook nog overhoop liggen met de manier waarop een geschikte kandidaat te selecteren. Jarenlang werd het Kroatische liedjesfestijn Dora gebruikt als songfestivalvoorronde, maar in 2012 en 2013 werd er intern gekozen. Nu zou het mogelijk zijn dat de winnaar van de lokale versie van de talentenjacht The Voice, dat in Kroatië op de HRT wordt uitgezonden, het songfestivalticket zou krijgen. De eerste editie werd alvast gewonnen door zangeres Nina Kraljić, en dus wordt haar naam momenteel genoemd. Ook de omroepen in Rusland én Wallonië gebruikten The Voice indirect al als manier om een songfestivalkandidaat aan te duiden.

Technisch gezien kan elke omroep zich op elk moment terugtrekken, tot op de dag van het songfestival zelf. Maar de periode omdat kostenvrij te doen, is inmiddels verstreken. Als de HRT of een andere omroep zich dus nu nog terugtrekt, zal ze er niet aan ontsnappen om de volledige deelnamekost te betalen aan de EBU.

Het Balkanland nam voor het laatst deel in 2013. De mannengroep Klapa s Mora overleefde de halve finale in Malmö niet met het lied Mizerja.

Advertentie