Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Douwe Bob voor Nederland naar finale songfestival

Voor de derde keer op vier songfestivals tijd zijn onze noorderburen erin geslaagd zich te plaatsen voor de finale van het Eurovisiesongfestival. De 23-jarige Douwe Bob Posthuma zong zich met Slow Down naar de show van zaterdagavond. (Foto: Thomas Hanses, EBU)

Vanavond werd de eerste halve finale van de 61e editie van het songfestival gehouden. Achttien landen namen deel en tien ervan kregen een ticket voor de finale toegestopt, op basis van jurystemming (50%) en televoting (50%). De finalisten werden op willekeurige volgorde bekendgemaakt, en staan in onderstaande tabel opgenomen op startvolgorde, aangeduid met een Q voor Qualified:

#LandArtiestNummerQ?
1FinlandSandhjaSing It Away
2GriekenlandArgoUtopian Land
3MoldaviëLidia IsacFalling Stars
4HongarijeFreddiePioneerQ
5KroatiëNina KraljićLighthouseQ
6NederlandDouwe BobSlow DownQ
7ArmeniëIveta MukuchyanLoveWaveQ
8San MarinoSerhatI Didn't Know
9RuslandSergey LazarovYou're The Only OneQ
10TsjechiëGabriela GunčíkováI StandQ
11CyprusMinus OneAlter EgoQ
12OostenrijkZOËLoin d'iciQ
13EstlandJüri PootsmannPlay
14AzerbeidzjanSamraMiracleQ
15MontenegroHighwayReal Thing
16IJslandGreta SalómeHear Them Calling
17Bosnië & HerzegovinaDeen & Dalal ft. Ana Rucner & JalaLjubav je
18MaltaIra LoscoWalk On WaterQ

Er waren enkele verrassingen bij de bekendmaking van de finalisten. Greta Salóme uit IJsland en Deen uit Bosnië & Herzegovina, twee ex-kandidaten, plaatsten zich niet. IJsland wordt zo voor het tweede opeenvolgende jaar naar huis gestuurd, en Bosnië zal nog steeds voor het laatst in 2012 in de finale hebben gestaan. De grootste verrassing is Griekenland, dat voor de allereerste keer sinds de invoering van de halve finales sneuvelde en voor het eerst sinds 2000 niet in de finale deelneemt – ironisch genoeg vond het songfestival ook toen in de Globen Arena plaats.

Aan de andere, succesvollere kant haalde het Centraal-Europese Tsjechië voor de allereerste keer in zijn songfestivalgeschiedenis wél de finale en verwelkomen we Kroatië voor het eerst sinds 2009 weer op de zaterdagavond. Ook Freddie uit Hongarije, Iveta uit Armenië, Sergey uit Rusland, Minus One uit Cyprus, ZOË uit Oostenrijk, Samra uit Azerbeidzjan en Ira uit Malta kregen groen licht.

Overmorgen vindt de tweede halve finale plaats. Onze Laura Tesoro neemt dan deel voor België.

Advertentie