Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Hoe verliep de juryfinale?

Vandaag staan de eerste repetities voor de finale weer op de planning. Deze namiddag ging het om een dress rehearsal, vanavond werd de o zo belangrijke juryfinale gehouden.

De show start met een mix van moderne dansnummers van onder andere The Swedish House Maffia en Avicii,  waarbij alle kandidaten een voor een de arena betreden alsof ze op een catwalk wandelen. Ze worden geflankeerd door dansers gehuld in speciaal ontworpen songfestival kostuums. Daarna is het de beurt aan Måns en Petra, zij vertellen over de moeilijke tijden waar we in leven en hoe muziek ons allen verbindt.
De opbouw van de show is gestoeld op het gekende scenario: de kandidaten worden voorgesteld aan de hand van postkaartfilmpjes. Deze filmpjes werden opgenomen in het thuisland van de kandidaten en tonen de artiesten in alledaagse activiteiten zoals joggen, wandelen of eten. Het zijn dezelfde filmpjes die we ook al in de halve finales te zien kregen, dus je hoeft niet te zoeken naar nieuwe beelden.

België
Een betere startpositie, door de loting in de eerste helft, hadden we ons niet kunnen indenken voor Laura Tesoro.  Ze opent de show op een vrolijke, vlotte, manier en heeft daardoor het publiek onmiddellijk mee. Het enthousiasme spat van het scherm. De heesheid die tijdens de tweede halve finale nog wat te horen was is volledig verdwenen, en vocaal is dit dus meer dan in orde. Nu wachten hoeveel punten de jury veilt heeft voor onze sympathieke spring in ’t veld.

Tsjechië

Gabriella heeft de ondankbare tweede startpositie gekregen. Dit is de enige plaats in het klassement van waarop nog nooit een artiest de overwinning kon behalen. Ze start sterk, maar halverwege het nummer gaat het vocaal mis. Ze krijgt een kikker in de keel en krijgt haar noten niet in bedwang. Vermoedelijk gaat deze plaats dus vooralsnog de ‘ongeluksplaats’ blijven.

Nederland

Douwe Bob is net als tijdens zijn de eerste halve finale vocaal heel goed bezig. Hij bespeelt de camera’s opnieuw en pakt daarmee het publiek in. Tijdens de tien seconden pauze komt duidelijk in beeld hoe hij tegen iemand in het publiek zegt ‘I love you’. Hij eindigt het nummer met een aangepaste tekst die het ‘Come Together’-thema van dit festival handig bespeelt. Een hoge notering voor Douwe? Wat ons betreft alvast wel.

Azerbeidzjan

Samra start vals en blijft het hele nummer door moeite hebben om de juiste toon te vinden. Op het einde van het nummer zingt ze bijna geen enkele noot meer zelf en laat haar achtergrondzangers al het werk doen. Op deze manier berooft ze zichzelf van een hoog aantal jurypunten. Benieuwd of ze morgen beter presteert.

Hongarije

Freddie start met een behoorlijk schorre stem aan het nummer, maar kan die wel onder controle houden waardoor het nooit vals klinkt. Het klinkt behoorlijk rauw en dat past bij zijn looks. Of het nummer in de hoogste regionen van de puntentabel terecht zal komen blijft afwachten, er komen immers nog 21 nummers aan, en mogelijk is het publiek dit nummer vergeten tegen dat het laatste nummer gezongen wordt.

Italië
Fransesca start wat onzeker en kijkt het hele nummer door wat angstig naar de camera. Hoewel ze niet vals zingt komt het geheel wat emotieloos en leeg over en dat terwijl het net ingetogen en rustig zou moeten zijn. Of Italië heel hoog zal eindigen lijkt twijfelachtig na deze prestatie.

Israël
De hoeveelheid emotie die Hovi Star in zijn nummer brengt staat in schril contrast met het vorige nummer. Deze uitvoering zit vol emotie en hij zingt behoorlijk goed tot bijna op het einde van het nummer, jammer genoeg gaat het dan even mis in een van de hoge noten en dat zal de jury niet ontgaan zijn. Afwachten hoe hij morgen klinkt.

Bulgarije
Vocaal staat Poli er opnieuw en ze bespeelt de camera alsof ze nooit iets anders doet. Het nummer blijft vlot en dansbaar, en ook het publiek kan dit duidelijk smaken. Een hoge notering zit er na dit optreden alvast in.

Zweden

Frans zingt zijn nummer moeiteloos en met overtuiging. Hij legt veel emotie in zijn vertolking en flirt met de camera. Hij krijgt zonder problemen het publiek mee in zijn optreden en daar waar het publiek niet echt mee is in de tien seconden pauze bij Douwe Bob, gaat het hier spontaan uit zijn dak als Frans even stopt met zingen. Volgend jaar opnieuw Zweden? Het zou zo maar wel eens kunnen.

Duitsland
Het nummer van Jamie-Lee wordt heel breekbaar gezongen, maar het zal vooral haar opvallende uiterlijk zijn dat de kijker gaat bijblijven van dit nummer. Het nummer kabbelt maar wat voort zonder echt opwindend te worden. Mogelijk haken veel kijkers af tijdens deze vertolking om een toiletpauze in te lassen. Gaat Duitsland het beter doen dan hun laatste plaats van vorig jaar? Na deze emotieloze vertolking mogelijk niet.

Frankrijk
Amir is een leuke verschijning, dat zal niemand ontkennen. Hij zingt beter dan tijdens zijn repetities en ook de camerastandpunten zijn bijgesteld waardoor wat leukere beeldeffecten verkregen worden. Net als Douwe Bob en Frans weet hij het publiek te bespelen waardoor het nummer enthousiast overkomt. Of dit, zoals velen verwachten, als winnaar uit de bus zal komen, weten we morgen.

Polen
Michał Szpak brengt zijn nummer vocaal opnieuw perfect en met heel veel emotie. Op het einde van het nummer gaat het echter mis en de laatste zin van het nummer wordt vals gezongen. Bijzonder jammer tijdens een juryfinale om de eind noot te missen.

Australië
Dami Im start als een van de topfavorieten vanavond. De uithalen in het nummer zijn perfect en Dami gelooft wat ze zingt. Die kracht straalt ze nog steeds zonder moeite uit en zingt zich zo moeiteloos een weg naar de top van het klassement.

Cyprus
De zanger van Minus One heeft wat last van heesheid in zijn stem, maar net zoals bij het nummer van Hongarije, komt dit het nummer alleen maar ten goede. Het is het enige rockachtige nummer dat door is naar de finale en zal niet door iedereen gesmaakt worden, dus het is afwachten of dit hoog zal eindigen.

Servië

Sanja brengt het nummer vandaag feilloos en haalt ook zonder moeite de hoge noten. Dit zal ongetwijfeld goed scoren bij de jury’s. Het nummer is ook herkenbaar genoeg om bij het grotere publiek goed te scoren, een hoge notering zit er voor Servië zeker in.

Litouwen
Donny Montel zingt vol overtuiging, met een krachtige stem en zonder valse noten. De trampoline act lukt perfect en hij gaat vocaal zonder moeite verder ondanks de fysieke inspanning. Het popdeuntje is misschien te eenvoudig om het festival te winnen, maar na deze prestatie toch niet kansloos om in de top tien terecht te komen.

Kroatië
Nina Badric zong tijdens de repetitie deze middag behoorlijk wat valse noten bij elkaar, haar prestatie tijdens de juryfinale is een stuk beter, maar minder sterk dan haar optreden tijdens de halve finale doordat ze op het einde van het nummer enkele uithalen mist. Jammer voor haar, maar met dit optreden zal de overwinning niet voor haar zijn.

Rusland
Sergey Lazarev, de gedoodverfde winnaar van dit festival, levert de prestatie die van hem verwacht wordt. Hij zingt goed maar oogt onzekerder op het podium dan tijdens de halve finale, zeker als hij gaat liggen in het scherm. Zelf wil hij geen uitspraken doen over een mogelijke overwinning voor Rusland, maar het lijkt echt heel waarschijnlijk dat het festival naar Moskou afzakt volgend jaar.

Spanje
Barei, de Spaanse hoop, zingt goed, maar jammer genoeg zijn het net als bij de repetities de achtergrondzangeressen die het nummer om zeep helpen. Ze klinken schel en onzuiver en hun geluid stijgt met momenten boven de stem van Barei uit en dat is heel jammer want het berooft Spanje van een plaats in de hoogste regionen.

Letland
Justs staat er opnieuw. Hij zingt met veel emotie en overtuiging. Er zijn geen valse noten te bespeuren. Gezien de eigentijdsheid van dit nummer, de uitstraling van de zanger en de perfecte zangprestatie gaat dit nummer hoog scoren.

Oekraïne
Jamala staat minder emotioneel op het podium en geeft zich duidelijk minder dan tijdens de halve finale. Ze mist enkele belangrijke noten waardoor een overwinning er niet zal inzitten, benieuwd of ze morgen emotioneel gelader zal zijn.

Malta
Ira Losco is een rasartieste en dat straalt ze uit op het podium. Ze bespeelt de camera perfect en ze zingt goed. De bookmakers bedelen haar een plaats in de top tien, maar misschien is het nummer daar iets te gewoon voor?

Georgië
Nika Kocharov and Young Georgian Lolitaz brengen hun psychedelische rocksong op de manier die van hen verwacht wordt. Doordat dit nummer niet door iedereen gesmaakt zal worden is de overwinning voor hen niet weggelegd, maar het zal toch wel genoeg punten bij mekaar sprokkelen om in de middenmoot terecht te komen.

Oostenrijk
Publiekslieveling ZOË zingt haar nummer met overtuiging en vocaal bijna perfect, alleen op het einde gaat ze even de mist in tijdens de laatste uithaal. Een nummer dat door velen gesmaakt zal worden en ongetwijfeld de douze points van Frankrijk zal binnenslepen.

Verenigd Koninkrijk
Joe & Jack starten slecht maar herpakken zich snel. Het nummer klinkt leuk en de jongens hebben charisma. Het komt ook laat genoeg in de show om het Verenigd Koninkrijk nog eens naar een betere eindpositie te loodsen dan ze de laatste jaren gehad hebben.

Armenië
Iveta, een van de verassingen van het festival, staat er opnieuw. Door de krachtige stem, de perfecte staging en het feit dat ze als laatste van de avond mag optreden is een plaats in de top tien een garantie.

In een intermezzofilmpje zien we sir Ian McKellen en Derek Jacobi die samen naar het festival kijken en bespreken dat dit de langste avond uit hun leven lijkt. Op het einde van het filmpje blijkt echter dat ze nog maar vijf minuten naar de show aan het kijken zijn. Na het filmpje wordt de stemming geopend. Stemmen kan via telefoon, sms of via de songfestivalapp.

Na een recap van alle nummers gaan we naar de green room waar Måns, Justin Timberlake begroet. Terwijl hij zich klaarmaakt om het podium te betreden krijgen we een filmpje van vier minuten dat de Zweedse popmuziek tussen 1974 en 2016 belicht. Daarna is het de beurt aan Justin om de zaal te entertainen.

Na de laatste recap praat Måns met de winnares van het laatste Junior Eurovisie Songfestival, Destiny. Aansluitend samen starten Måns en Petra aan een muzikale hommage genaamd Love Love Peace Peace. Het nummer wordt visueel voorgesteld aan de hand van hilarische beelden uit gekende en minder gekende songfestivalklassiekers, uit recente jaren. Zorg er voor dat je dit grappigste moment van de show niet mist.

Daarna is het eindelijk tijd voor….. Lynda Woodruff. Op haar grappige en gekende wijze komt ze een aantal vragen beantwoorden die de EBU ontvangen heeft.

Het zelfspotfilmpje, The Nerd Nation, waar we afgelopen dinsdag de eerste aflevering, en donderdag de tweede, van te zien kregen wordt vandaag verder gezet. De documentaire die in de eerste halve finale startte stelt de vraag of het niet te ver gaat met de Zweden en hun obsessie met het songfestival. Van The Dana International School, de Take me To Your Heaven kerkdienst, de Mansters en de Loreenkids, de Zweden drijven op een hilarische wijze de spot met zichzelf.
Hierna wordt de televoting stopgezet door de gekende aftelling van tien tot een. Eens dat gedaan is, krijgen we nog een optreden van Mans die zijn nieuwste nummer Fire in The Rain en zijn songfestivalzege Heroes brengt. Na het verplichte gesprekje met Jon Ola Sand is het eindelijk tijd voor het belangrijkste, en spannendste, deel van de avond, de puntentelling.
Dit jaar wordt de puntentelling gewijzigd. Daar waar vorige jaren nog een gecombineerde score gemaakt werd van de jurypunten en de punten van de kijkers, worden de punten van de jury’s en het publiek afzonderlijk bekend gemaakt. Concreet wil dat dus zeggen dat een land niet de gekende 12 punten kan krijgen, maar tot 24 punten kan sprokkelen. Tijdens het eerste deel van de bekendmaking van de punten komen de jury’s aan bod. Zoals steeds wordt overgeschakeld naar een van de deelnemende landen, in eerste instantie komen nu de punten van een tot tien rechtstreeks op het scherm. Daarna zegt de woordvoerder van het land aan welk land ze hun 12 punten toekennen. Zo worden alle 42 landen afgegaan en op het einde van dit eerste deel kennen we dus de winnaar van de vakjury. Aangezien nu echter nog maar de helft van de punten toegekend zijn, is dit niet noodzakelijker wijze ook de winnaar van het festival.

Tijdens het tweede deel van de puntentelling worden de punten bekend gemaakt die door het publiek gegeven werden. Hierbij gaan we niet meer terug naar de verschillende woordvoerders, maar zijn het Petra en Mans die de punten bekend maken. Voor de 16 laagst scorende landen worden de punten in een versneld tempo voorgelezen. Voor de 10 best scorende nummers wordt de spanning opgedreven en duurt het, door met de camera in te zoomen op de artiesten van die betreffende landen, allemaal wat langer. Wanneer nog maar vier landen punten moeten krijgen, worden de artiesten van die landen gelijktijdig in beeld gebracht om de spanning op te drijven. Pas als de laatste punten bekend gemaakt zijn kennen we ook de echte winnaar van het festival.

Advertentie