Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Landen van de Grote Vijf loten hun helft in de finale

Tijdens het gala op de rode loper, waarbij alle kandidaten uit de 42 landen voor het oog van de camera’s passeerden en geïnterviewd werden door de aanwezige pers, lootten de artiesten van de landen van de Grote Vijf hun helft in de finale. (Foto: Philip Houtermans)

In eerdere jaren bepaalden de artiesten hun eigen lot deels na afloop van hun tweede persconferentie, die deze namiddag werd gehouden. Door een onbekende redden ging dat toen niet door, en mochten Jamie-Lee, Amir, Francesca Michielin, Barei en Joe & Jake daarom hun helft loten vlak voor ze op de rode loper gingen.

Duitsland, Frankrijk en Italië zullen optreden in de eerste helft, ofwel tussen startpositie een en dertien. Spanje en het Verenigd Koninkrijk krijgen een plekje in de tweede helft. Van gastland Zweden weten we als enige de exacte startpositie. Frans zal als negende zijn song If I Were Sorry brengen.

De organisatie achter het songfestival zal na afloop van de twee halve finales, wanneer alle twintig halve finalisten hun helft hebben geloot, de exacte volgorde voor de finale van zaterdagavond voorstellen. Dat zal dus gebeuren in de nacht van donderdag op vrijdag. Sinds 2013 al wordt de startvolgorde niet meer willekeurig geloot, maar worden landen eerst ingedeeld in helften, waarna het organisatieteam de feitelijke volgorde samenstelt.

Advertentie