Litouwen

LITOUWENSTOCKHOLM 2016

Donny Montell scoort in Litouwse voorronde

Vanavond gaat op de Litouwse staatsomroep LRT de eerste van een lange reeks afleveringen op antenne van de lokale voorronde voor het komende Eurovisiesongfestival. Drie kandidaten vielen al af na vanavond.

Update: na vanavond werden Dovydas, Elena en Vlad te licht bevonden. Donny Montell en Erica haalden de hoogte scores.

In totaal komen er acht uitzendingen van ‘“Eurovizijos” dainų konkurso nacionalinė atranka’ ofwel ‘Eurovisiesongfestival nationale voorronde’, en het concept is aan de ingewikkelde kant, met tegenstrijdige berichten die op het internet circuleren. Dit is wat we alvast weten, maar het verleden heeft al geleerd dat het proces gaandeweg nog gewijzigd kan worden. Hieronder volgt dus onder voorbehoud het verloop:

Groep A en groep B

Er werden aanvankelijk drie inschrijvingen gehouden: een voor componisten en tekstschrijvers, een voor zangers met een liedje (groep A) en een voor zangers zonder een liedje (groep B). Elke zanger van die laatste groep werd door de omroep gekoppeld aan een van de ingezonden liedjes van de eerste inschrijving. In totaal werden er 28 kandidaten weerhouden voor de nationale finale.

De eerste twee uitzendingen krijgen we de zestien kandidaten van groep A. Een vierkoppige vakjury en de Litouwse kijker thuis hebben elk 50% zeggenschap. Telkens vallen drie van de acht kandidaten af.

Vanaf zaterdag 23 januari krijgen we twee zaterdagen de twaalf kandidaten van groep B. Drie kandidaten worden samen met hun liedjes uitgeschakeld, aan de hand van een gelijk stemsysteem als bij de eerdere shows.

Vervolgens krijgen we op zaterdag 6 en 13 februari de halve finales van groepen A en B. Er nemen respectievelijk tien en zes kandidaten deel, en in elke uitzending wordt aan de hand van het eerder gezegde stemsysteem de helft van de deelnemers uitgeschakeld. De zangers van groep B mogen ditmaal zelf een liedje kiezen uit de selectie die de LRT eerder al gemaakt had.

Halve finale en finale

Op zaterdag 20 februari vindt de halve finale plaats. De acht nog overblijvende kandidaten (vijf uit groep A en drie uit groep B) treffen elkaar voor het eerst. Ze brengen hetzelfde liedje als tijdens de twee voorgaande uitzendingen, en wederom valt de helft af.

Tot slot is er op zaterdag 27 februari de finale van de lange voorronde. De vier finalisten brengen voor de laatste keer hun liedje, en opnieuw bepalen de juryleden en de telestemmers samen de uitslag.

Dit was de eerste uitzending:

Vanavond gaat alleszins de eerste aflevering op antenne. Zoals gezegd nemen acht kandidaten het daarin tegen elkaar op met hun eigen liedje. Er neemt een oude bekende deel: Donny Montell eindigde op het songfestival 2012 in Bakoe veertiende in de finale met het lied Love Is Blind. Het Baltische land heeft het sindsdien niet beter gedaan op het songfestival.

Het deelnemersveld van vanavond, op startvolgorde:

Alice Way – Hero
Dovydas Petrošius – Starlight
Behind the Moon – Did It All
Erica Jennings – Leading Me Home
Elena Jurgaitytė – I Won’t Come Back
Vlad Max – Don’t Wanna Let It Go
Petunija – Tomorrow
Donny Montell – I’ve Been Waiting for This Night

De uitzending start om 20.00 uur onze tijd en kan online gevolgd worden op twee netten, LTV Televizija en LTV Lituanica. Een weetje om af te sluiten: de uitzending werd afgelopen dinsdag al opgenomen, en is dus helemaal niet live. De volledige show is terug te bekijken op het YouTube-kanaal van de LRT:

https://www.youtube.com/watch?v=z1FUx6rSbXs

Advertentie