Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Meest bekeken finale songfestival in twaalf jaar tijd

Uit cijfers van de VRT Studiedienst blijkt dat afgelopen zaterdag meer dan anderhalf miljoen Vlamingen de hele uitzending van de finale van het 61e Eurovisiesongfestival gevolgd hebben. Het is van Xandees deelname in 2004 geleden dat meer Vlamingen de finale keken.

Exact 1.531.569 miljoen Vlamingen volgden zaterdagavond de volledige uitzending, die bijna vier uur in beslag nam. Dat cijfer is het gemiddelde, wat betekent dat de piek nog veel hoger ligt. Vorige week donderdag werd de tweede halve finale met Laura Tesoro gevolgd door net geen miljoen Vlamingen, maar keken er op het hoogtepunt wel ruim 1,3 miljoen mensen.

De finale van het afgelopen songfestival haalde een verpletterend marktaandeel van 73,5%. Dat wil zeggen dat van alle Vlamingen die afgelopen zaterdagavond tussen 21.00 uur en 00.45 uur televisiekeken, bijna driekwart koos voor de liedjeswedstrijd. De kijkdichtheid lag op 25,5%, wat betekent dat van álle Vlamingen ouder dan vier jaar, meer dan een op de vier Jamala uit Oekraïne zag zegevieren.

Voorafgaand aan de finale zond Eén een speciale uitzending van de talkshow Van Gils & Gasten uit, met onder meer Tom Helsen en Ingeborg te gast. Die kon op 1.101.182 kijkers rekeken, met een marktaandeel van 54,2%.

Pieken en dalen

Het is van 2004 geleden dat de finale nog eens op meer kijkers kon rekenen. In het jaar van de fel gehypete deelname van Xandee en haar 1 Life, dat uiteindelijk 22e werd, keken gemiddeld 1.838.000 Vlamingen naar de finale. Twee jaar eerder moest Belgische kandidaat Sergio het met 26.000 kijkers minder stellen. De finale van 2011 staat te boek als de minst bekeken van deze eeuw, met minder dan een half miljoen kijklustige Vlamingen. Andere pieken vinden we in 2003, toen België tweede eindigde met de groep Urban Trad,  in 2010, toen Tom Dice zesde werd, en vorig jaar, met de succesvolle deelname van Loïc Nottet.

Een overzicht van de Vlaamse kijkcijfers van de finale van het songfestival in de 21e eeuw:

Kijkcijfers

Andere landen

Niet enkel in Vlaanderen was de finale van afgelopen zaterdagavond een succes. In zowel Nederland, Frankrijk, Duitsland, het Verenigd Koninkrijk, Zweden als Australië gingen de kijkcijfers de lift in in vergelijking met vorig jaar. 4,52 miljoen Nedelanders zagen Douwe Bob elfde eindigen. In Frankrijk klopte de finale van het songfestival voor het eerst die van de lokale versie van talentenjacht The Voice, en in Australië keken 303.000 mensen naar de rechtstreekse uitzending van de finale, om vijf uur ’s zondagochtend lokale tijd, en naar de herhaling in prime time keken nog eens ruim 400.000 mensen. Ter vergelijking: het meest bekeken programma van de hele zondag op de Australische tv, hier wél The Voice, lokte 1,4 miljoen Australiërs.

Advertentie