Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Nederland in eerste helft van finale, Rusland in tweede helft

Een voor een kwamen ze op, de tien finalisten, op de melodie van Heroes aan een lange tafel in het perscentrum. En een voor een werd een reactie gevraagd op die kleine overwinning die ze nu geboekt hebben.

‘Ik wilde Hongarije trots maken, niet op mij persoonlijk, maar op ons prachtig land’, zei Freddie van Hongarije aan de aanwezige pers. Waarna hij uit de grote glazen pot een plaatsje lootte in de eerste helft van de finale. De Kroatische Nina Kraljic kon haar oren niet goed geloven. Haar land gaat voor het eerst sinds 2009 naar de finale. Nina zal in de tweede helft van de finale optreden.

Daarna was het aan Douwe Bob. ‘Het voelde niet alsof ik voor zoveel mensen aan het optreden was’, zei hij. ‘En nu ga ik er alles aan doen om de trofee naar Amsterdam te brengen. We hebben een sterk nummer en less is more.’ Hij zal optreden in de eerste helft van de finale.

Politieke statements

Iveta uit Armenië treedt aan in de tweede helft, ook al zou ze liever in het eerste deel van de finaleshow gezeten hebben. In de green room toonde de zangeres de vlag van Nagorno-Karabach, een nieuw politiek statement in deze eerste halve finale. ‘Ik wil gewoon vrede en die love waves verspreiden over de hele wereld’, zei ze daarover. Een Azerbeidzjaanse journalist in de zaal reageerde daar heel negatief op. Waarop Samra hem antwoordde: ‘Het songfestival gaat over muziek en over niets anders.’

Sergey Lazarev maakte eerste een promopraatje voor zijn land. Daarna kreeg hij van een Oekraïense journalist de vraag wat Rusland zou doen voor de LBGT-gemeenschap moest de zanger zijn favorietenrol waarmaken. ‘Dit is een heel belangrijke vraag en ik heb de vraag al vaak gekregen’, zegt hij. ‘Er zijn inderdaad heel wat geruchten over. De LGBT-wereld bestaat ook bij ons. We zijn een modern land en elke stad heeft een homoclub, dat kan je checken op Google. Je moet Rusland gewoon zelf bezoeken en ervaren. We zullen de LGBT-community steunen. Wij houden van het songfestival en we doen ons best voor onze gasten. Jullie zullen veilig zijn, dat beloven we.’ De zanger treedt op in de tweede helft.

En dan Tsjechië, voor het allereerst in de finale en dat in de eerste helft. Ook Minus One uit Cyprus gaat door en zal in het tweede deel van de finale optreden. Zo ook de Oostenrijkse Zoë. Samra uit Azerbeidzjan zit dan weer in de eerste helft.

Tot slot zit ook Ira Losco uit Malta in de finale, in het tweede deel. ‘Ik was de enige kalme van de hele delegatie’, zegt de diva. Ira deed dan wel al eens eerder mee aan het songfestival, maar het is haar eerste ervaring met halve finales. ‘Het was stresserend, maar ik ben blij dat ik dit met iedereen kan delen, zeker met het kindje dat in mij aan het groeien is.’

LandPlaatsing in de finale
AzerbeidzjanEerste helft
RuslandTweede helft
NederlandEerste helft
HongarijeEerste helft
KroatiëTweede helft
OostenrijkTweede helft
ArmeniëTweede helft
TsjechiëEerste helft
CyprusTweede helft
MaltaTweede helft

Advertentie