Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Nieuwe puntentelling: enkel top-10 televoting wordt voorgelezen

Eurovision.de, de officiële Duitse songfestivalwebsite, geeft enkele details vrij van het verloop van de nieuwe puntentelling die dit jaar wordt ingevoerd op het songfestival.

Vanaf dit jaar geven per land de vijfkoppige vakjury en de kijkers thuis apart punten van een tot twaalf. Zoals eerder gezegd zal de stemming in twee delen verlopen. In eerste instantie volgen afzonderlijk de resultaten van de 43 jury’s, waarbij de spokesperson enkel de twaalf punten zal voorlezen en de overige punten automatisch op het scherm worden getoond.

Nadien volgen de punten van de kijkers thuis. Die worden per land op één hoop gegooid. Alle punten die een land van andere landen kreeg, komen in een klap op het scorebord. Vandaag maakte Eurovision.de bekend dat de presentatoren, Petra Mede en Måns Zelmerlöw, enkel de resultaten van de top-10 van het publiek zullen voorlezen, eindigend met de winnaar van de televoting. De punten van de andere zestien landen komen automatisch op het scherm.

Televotingresultaten tijdens show bekend

Hoogstwaarschijnlijk zullen we ook tijdens de uitzending nog weten hoe de Belgische en Nederlandse kijkers gestemd hebben. Digame, het Duitse bedrijf dat sinds 2004 alle telestemmen in alle landen telt, zal de afzonderlijke omroepen de televotingresultaten uit hun landen bezorgen, zodat die nog vlak voor het einde van de show kunnen worden bekendgemaakt door de nationale commentatoren.

Tot slot meldt Eurovision.de dat de lijst van juryleden per land op vrijdag 29 april vrijgegeven zal worden. In België is dit jaar de VRT aan zet om vijf muziekexperts te vinden om te zetelen in de Belgische vakjury. Vrijdag wordt de langverwachte startvolgorde verwacht van de halve finales, die in eerste instantie afgelopen dinsdag al vrijgegeven zou worden.

Voorbeeld

Een YouTube-gebruiker heeft een mooi filmpje gemaakt waarin de puntentelling van vorig jaar te zien is, met het systeem dat vanaf dit jaar gebruikt wordt. Zo heb je al een idee van hoe de stemming concreet zal verlopen. Opgelet: in dit filmpje worden de televotingresultaten nog wel per land afzonderlijk bekendgemaakt. Dat zal in Stockholm dus niet gebeuren.

play

‘Wacht met kritiek’

Sietse Bakker, de event supervisor van het songfestival, vertelde in een reactie dat men de precieze werkwijze nog verder zal bekijken. ‘De resultaten van de landen die niet in de top tien eindigen, zullen sneller aangekondigd worden. Op die manier is er meer spanning en zit het tempo ook goed. Hoe dat er precies zal uitzien, moeten we nog bekijken. We willen ook dat elk land een overzicht op het scherm krijgt van hun televotingresultaten. Op die manier ziet de kijker thuis wat er met zijn stem gebeurd is. De gedetailleerde resultaten worden sowieso bekendgemaakt via de app en de website’, aldus de Nederlander die criticasters aanraadt om het nieuwe systeem eens te ondergaan vooraleer commentaar te geven.

Advertentie