Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Reglement van songfestival 2016 vrijgegeven

De EBU heeft op de website van het Eurovisiesongfestival het officiële reglement geplaatst voor de 61e editie, die in Stockholm volgend jaar. Er zijn geen noemenswaardige wijzigingen, al vallen enkele dingen wel op.

Het voorstel van de gastomroep SVT om de uitzending een uur te vervroegen, kreeg geen gehoor: ook volgend jaar starten de twee halve finales en de finale om 21u Centraal-Europese tijd, op dinsdag 10, donderdag 12 en zaterdag 14 mei volgend jaar. Dat zijn identiek dezelfde data als die van het festival in Düsseldorf, in 2011.

Nog steeds mogen liedjes maximaal drie minuten duren, mogen er maximaal zes mensen op het podium staan én moeten alle stemmen live zijn. De geruchtenmolen ging dat de SVT ervoor geijverd had om de regels van haar voorronde Melodifestivalen ook door te trekken naar het songfestival. In de voorronde zijn er acht mensen toegelaten, en mogen stemmen van achtergrondzangers op band staan.

Na enkele schandaaltjes bij jurystemmingen in sommige landen, waarbij bijvoorbeeld de jurystemming uit Montenegro nog geschrapt werd omdat de juryleden te gelijkaardige rangschikkingen zouden hebben, dachten sommigen dat het systeem zou wijzigen. Maar ook dat gebeurt niet: elk land heeft een jury met vijf juryleden, en hun volledige rangschikkingen zullen publiek gemaakt worden op de website van het songfestival, na afloop van de finale.

Het maximum aantal deelnemende landen is vastgelegd op 46. In de regels is gestipuleerd dat er maximaal 26 landen in de finale zullen staan volgend jaar, wat een deelname óf een automatische finaleplek voor Australië uit zou sluiten. Maar het lijkt allemaal niet zo definitief, want het aantal zekere plaatsen in de finale kan ‘aangepast worden afhankelijk van omstandigheden’. Het is dus nog steeds niet helemaal ondenkbaar dat we ook volgend jaar een deelname van Down Under krijgen. Of hoe de regels van de EBU ook zeer rekbaar kunnen zijn.

Het volledige reglement kan (in het Engels) hier verder worden uitgevlooid.

Advertentie