Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Ruim 1,3 miljoen Vlamingen zien Laura doorstoten

Uit cijfers van de VRT Studiedienst blijkt dat de halve finales van het Eurovisiesongfestival al veel Vlamingen konden bekoren. Op Twitter wordt gemeld dat het piekcijfer boven de 1,3 miljoen kijkers ligt in Vlaanderen.

1e halve finale

De eerste uitzending van dinsdagavond was het vijfde meest bekeken programma op de Vlaamse televisie, met exact 639.856 kijkers en een marktaandeel van 30,3%. Dat betekent dat van alle Vlamingen die dinsdag tussen 21.00 uur en 23.00 televisiekeken, bijna een derde naar het songfestival keek. In vergelijking met de andere halve finales in onderstaande grafiek lijkt deze uitzending ondermaats te scoren. Het is echter belangrijk om hierbij te onthouden dat België sinds de invoering van de tweede halve finale in 2008 nog maar één keer eerder in de tweede halve finale was geloot, en dat was – zoals de dip in de kijkcijfers aantoont – in 2011.

Kijkcijfers1eHF

In Nederland zagen 2.916.000 mensen hoe Douwe Bob een finaleplek bemachtigde. Dat vertaalde zich in een marktaandeelvan 46,9%.

2e halve finale

Logischerwijs scoorde de uitzending van gisterenavond stukken beter dan de eerste in Vlaanderen: qua totale kijkers eindigde de tweede halve finale op een zucht van het miljoen. 997.310 Vlamingen ouder dan vier jaar waren gisterenavond songfestival aan het kijken. Dat maakte het na Thuis het meest bekeken programma van de dag en zorgde voor een marktaandeel van 46,3%. De persdienst van de VRT laat op Twitter weten dat er op het piekmoment – ongetwijfeld toen Laura eindelijk werd aangekondigd als finaliste – meer dan 1,3 miljoen mensen keken:

In onderstaande tabel zie je de vergelijking van de kijkcijfers voor de tweede halve finale door de jaren heen. De lijst begint pas in 2010 omdat de tweede halve finale in 2008 was weggestopt op het digitale kanaal Eén+ en die van 2009 de top-10 van de kijkcijfers niet haalde. Het mag niet verbazen dat de tweede halve finale van gisteren – de eerste ooit met een succesvolle Vlaamse kandidaat – alle records brak qua kijkcijferaantal:

Kijkcijfers2eHF

In Nederland keken nog steeds 1.232.000 mensen naar de halve finale zonder Douwe Bob, maar met Laura Tesoro.

Finale?

Morgenavond vindt de finale plaats, met zowel België als Nederland die deelnemen. Aan een voorspelling voor de kijkcijfers wagen wij ons niet, maar we geven graag de recentste toepasselijke cijfers mee, om een indicatie te geven. Vorig jaar zagen 1.246.367 Vlamingen hoe Loïc Nottet vierde eindigde in Wenen, in 2014 zaten maar liefst 5.149.000 Nederlanders op het puntje van hun stoelen om The Common Linnets zilver te zien binnenrijven. De cijfers van de finale van dit jaar kennen we maandagmiddag voor Vlaanderen en zondagochtend al voor Nederland.

Advertentie