Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Stockholm 2016: The story so far (1 december 2015)

Elke maand houdt songfestival.be je op de hoogte van de recentste verwikkelingen in songfestivalland, met een beknopt overzicht van het laatste nieuws.

Intussen hebben zes landen hun deelnemers al geselecteerd voor het komende Eurovisiesongfestival: Armenië wordt vertegenwoordigd door zangeres Iveta Mukuchyan, Nederland door Douwe Bob, en Cyprus en Montenegro elk door een boyband, respectievelijk Minus One en Highway. Twee Balkanlanden kozen voor een songfestivaldeelnemer met ervaring: (VJR) Macedonië vaardigt zangeres Kaliopi af, net als in 1996 en 2012, en de Bosniërs worden net als in 2004 vertegenwoordigd door Deen. Meer info over de al gekozen deelnemers vind je op onze Kandidatenpagina.

De EBU maakte bekend dat er 43 landen zullen deelnemen aan het volgende songfestival. Of toch niet, want de deelname van Kroatië is nog steeds een vraagteken. Bulgarije, Bosnië & Herzegovina en Oekraïne keren alvast zeker terug volgend jaar. Australië mag opnieuw deelnemen, maar wel in een van de halve finales.

Op 16 november maakte de VRT alles bekend over Eurosong 2016. In drie shows op 3, 10 en 17 januari begin volgend jaar nemen vijf kandidaten het tegen elkaar op. Adil, Amaryllis, Astrid, Laura en Tom strijden om het Belgische ticket. Peter Van de Veire is gastheer van dienst. Biografieën van de vijf Vlaamse kanshebbers zijn te vinden op de betreffende Kandidatenpagina van onze voorronde.

De voorrondes zijn volop lopende. Van Albanië, IJsland, Zweden, Letland, Italië, Oostenrijk, Denemarken, Zwitserland, Estland, Moldavië, Finland, Noorwegen én België kennen we de data van de nationale finales. Zonder bekende data weten we ook dat de inschrijvingen voor voorrondes nog aan de gang zijn in Oekraïne en Slovenië. Meer info vind je op onze Evenementenpagina.

Vooral Duitsland stond in het oog van de storm. De omroep NDR had zanger Xavier Naidoo intern geselecteerd om het land te vertegenwoordigen in Stockholm. Door zijn vermeende antisemitische liedjesteksten kwam er zoveel kritiek uit alle hoeken, dat de NDR zijn kandidatuur twee dagen later introk. Er komt toch een open voorronde met meerdere kandidaten, al ontbreken verdere details nog.

Op 30 november werden de 28 namen van de kandidaten van de Zweedse voorronde Melodifestivalen 2016 bekend gemaakt in Zweden. Er doen drie ex-songfestivalkandidaten mee: Tommy Nilsson (1989), Martin Stenmarck (2005) én Krista Siegfrids (Finland 2013).

Deze maand verwachten we onder meer een eindbeslissing van de Kroatische omroep HRT over deelname. En rond de kerstperiode is er zoals vertrouwd het Albanese muziekfestival Festivali i Këngës, dat dient als songfestivalvoorronde. Afspraak op 25, 26 en 27 december.

Advertentie