Geen voorpagina

GEEN VOORPAGINASTOCKHOLM 2016

Vanavond: 1e halve finale songfestival 2016

Vanavond om 21.00 uur start de eerste halve finale van het Eurovisiesongfestival 2016, vanuit de Globen Arena in de Zweedse hoofdstad Stockholm.

Achttien landen nemen deel, en de top-10 stoot door naar de finale. De uitslag wordt bepaald door de stemming van vijfkoppige vakjury’s en telestemmers per land, die vanaf dit jaar elk apart punten van 1 tot en met 12 toekennen. Aan de bekendmaking van de finalisten verandert niets: aan het einde van de uitzending van vanavond wordt zoals vertrouwd op willekeurige volgorde gezegd welke tien landen we zaterdagavond weerzien in de finale. Petra Mede en winnaar van vorig jaar Måns Zelmerlöw praten de avond aan elkaar.

Het deelnemersveld van vanavond, op startvolgorde:

#LandArtiestNummer
1FinlandSandhjaSing It Away
2GriekenlandArgoUtopian Land
3MoldaviëLidia IsacFalling Stars
4HongarijeFreddiePioneer
5KroatiëNina KraljićLighthouse
6NederlandDouwe BobSlow Down
7ArmeniëIveta MukuchyanLoveWave
8San MarinoSerhatI Didn't Know
9RuslandSergey LazarovYou're The Only One
10TsjechiëGabriela GunčíkováI Stand
11CyprusMinus OneAlter Ego
12OostenrijkZOËLoin d'ici
13EstlandJüri PootsmannPlay
14AzerbeidzjanSamraMiracle
15MontenegroHighwayReal Thing
16IJslandGreta SalómeHear Them Calling
17Bosnië & HerzegovinaDeen & Dalal ft. Ana Rucner & JalaLjubav je
18MaltaIra LoscoWalk On Water

Op Eén wordt vanaf 20.40 uur een speciale uitzending van de talkshow van Lieven van Gils uitgezonden. In Van Gils & het songfestival praat de presentator met gasten als opwarmertje voor de live uitzending. Het commentaar gebeurt dit jaar weer live vanuit de songfestivallocatie zelf. Peter Van de Veire is daarom ook in Stockholm aanwezig voor Eén. België treedt pas aan in de tweede halve finale, en mag daarom vanavond niet meestemmen.

Op NPO1 wordt vanaf 20.30 uur Op weg naar het songfestival uitgezonden, een documentaire over de voorbereidingen van Douwe Bob en een voorbeschouwing op de komende halve finale. Het duo Cornald Maas en Jan Smit voorziet het Nederlandse commentaar. Nederland neemt vanavond deel en mag daarom ook meestemmen. Op NPO3 is vanaf 19.55 uur al een herhaling te zien van 60 jaar songfestival, een documentairereeks van vorig jaar.

Advertentie