Geen voorpagina

GEEN VOORPAGINASTOCKHOLM 2016

Vanavond: finale songfestival 2016

Vanavond om 21.00 uur start de finale van het Eurovisiesongfestival 2016, vanuit de Globen Arena in de Zweedse hoofdstad Stockholm. Aan het einde van de uitzending wordt de winnaar van deze editie gekroond, die bovenstaande trofee mee naar huis mag nemen. (Foto: EBU, Anna Volikova)

26 landen nemen deel, met twintig finalisten uit de afgelopen twee halve finales, gastland Zweden en de landen van de Grote Vijf (Duitsland, Frankrijk, Italië, Spanje, Verenigd Koninkrijk). De finale wordt geopend met een parade van alle kandidaten, gevolgd door een korte inleiding van de presentatoren. Tussen de liedjes van Polen en Australië en die van Spanje en Letland zijn er korte pauzes.

Tussen de liedjes door is er aandacht voor onder meer EBU-woordvoerster Lynda Woodruff, het typetje van de Zweedse Sarah Dawn Finer, en de Amerikaanse zanger Justin Timberlake, die Rock Your Body én in wereldpremière zijn nieuwe single Can’t Stop the Feeling zal brengen. Er is ook aandacht voor Destiny Chukunyere, de winnares van het JESF 2015, en de conclusie van de sketches Eurovision Nerd Nation.

De uitslag wordt bepaald door de stemming van vijfkoppige vakjury’s en telestemmers per land, die vanaf dit jaar elk apart punten van een tot en met twaalf toekennen. Tijdens de puntentelling maken de spokespersons enkel nog maar de juryuitslag bekend en lezen ze enkel de twaalf punten voor. Namens België maakt Umesh Vangaver de twelve points bekend, voor Nederland is dat Trijntje Oosterhuis, die vorig jaar deelnam en toen de finale niet haalde. Rond 23.45 uur start de bekendmaking  van de jurypunten. Aan het einde van de uitzending, rond 00.25 uur, maken presentatoren Petra Mede en winnaar van vorig jaar Måns Zelmerlöw de uitslag van het publiek bekend. Het hele programma van de show van vanavond is tot op de seconde nauwkeurig (in het Zweeds) te vinden op de website van gastomroep SVT.

Het is de eerste keer sinds 2013 dat België en Nederland nog eens lijnrecht tegenover mekaar staan in de finale van het songfesival. Zoals bekend trapt onze Laura Tesoro de avond op gang, staat Douwe Bob als derde op het programma, en is de Armeense Iveta Mukuchyan de hekkensluiter van dienst. Het deelnemersveld van vanavond, op startvolgorde:

#LandArtiestNummer
1BelgiëLaura TesoroWhat's the Pressure
2TsjechiëGabriela GunčíkováI Stand
3NederlandDouwe BobSlow Down
4AzerbeidzjanSamraMiracle
5HongarijeFreddiePioneer
6ItaliëFrancesca MichielinNo Degree of Separation
7IsraëlHovi StarMade of Stars
8BulgarijePoli GenovaIf Love Was a Crime
9ZwedenFransIf I Were Sorry
10DuitslandJamie-LeeGhost
11FrankrijkAmirJ'ai cherché
12PolenMichał SzpakColor of Your Life
13AustraliëDani ImSound of Silence
14CyprusMinus OneAlter Ego
15ServiëSanja Vučić ZAAGoodbye
16LitouwenDonny MontellI've Been Waiting for This Night
17KroatiëNina KraljićLighthouse
18RuslandSergey LazarovYou're The Only One
19SpanjeBareiSay Yay
20LetlandJustsHeartbeat
21OekraïneJamala1944
22MaltaIra LoscoWalk On Water
23GeorgiëYoung Georgian LolitazMidnight Gold
24OostenrijkZOËLoin d'ici
25Verenigd KoninkrijkJoe & JakeYou're Not Alone
26ArmeniëIveta MukuchyanLoveWave

Op Eén wordt vanaf 20.40 uur een speciale uitzending van de talkshow van Lieven van Gils uitgezonden. In Van Gils & het songfestival praat de presentator met gasten Sandra Kim en Johnny Logan als opwarmertje voor de live uitzending. Het commentaar gebeurt dit jaar weer live vanuit de songfestivallocatie zelf. Peter Van de Veire is daarom ook in Stockholm aanwezig voor Eén.

Op NPO1 wordt vanaf 20.25 uur Op weg naar het songfestival uitgezonden, een documentaire over de voorbereidingen van Douwe Bob en een voorbeschouwing op de komende halve finale. Het duo Cornald Maas en Jan Smit voorziet het Nederlandse commentaar.

Voor de mensen die de finale zonder commentator willen volgen, voorziet de EBU een officiële livestream op het YouTube-kanaal van het songfestival. Vanaf 21.00 uur kan er hier online worden meegekeken.

Advertentie