Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

‘Verplaats songfestival van 21u naar 20u’

Het Zweedse team achter het Eurovisiesongfestival 2016 doet een opvallend voorstel aan de EBU: het tijdstip waarop de wedstrijd uitgezonden wordt een uur vervroegen.

Sinds jaar en dag start de uitzending vanuit het gastland om 21.00 uur CET, ofwel Central European Time. De Zweedse krant Dagens Nyheter schrijft dat de Zweedse omroep SVT wil vragen om dat beginuur te verplaatsen naar 20.00. Executive Supervisor van de volgende editie, Martin Österdahl, verwijst naar de zeer oostelijk gelegen landen als Azerbeidzjan en Georgië, waar de wedstrijd door het grote tijdsverschil pas start om middernacht lokale tijd.

De finale van het songfestival 2015 gaat ook de geschiedenis in als de langste finale ooit, met een lengte van iets meer dan vier uur. Pas om 01.00 uur Centraal-Europese tijd was de uitzending afgelopen, hoewel daarvoor nooit eerder was afgeweken van de lengte van drieënhalf uur.

Verder werd ook het budget voor het 61e Eurovisiesongfestival bekend gemaakt: alles wordt gedaan met 125 miljoen Zweedse kronen, ofwel zo’n 13,3 miljoen euro.

Advertentie