Stockholm 2016

STOCKHOLM 2016

Zweedse omroep wil nog beter doen dan in Malmö

Een dag nadat de presentatoren van het songfestival in Stockholm bekendgemaakt werden, blikt Martin Österdahl vooruit. Hij heeft het over budgetten, veiligheid en de show zelf.

Martin Österdahl werd opnieuw gevraagd om net als in Malmö twee jaar geleden uitvoerend producent te zijn van het 61ste Eurovisiesongfestival. ‘Zweden staat bekend als pionier op het songfestival. De verwachtingen zijn dus hooggespannen want men verwacht altijd ietsje meer van ons. We deden het erg goed in Malmö maar er zijn zaken die beter kunnen’, aldus Österdahl.

‘We hebben in Malmö elementen ingevoerd die standaard geworden zijn’, zegt Christer Björkman, de grote man achter de Zweedse songfestivalmachine. Zo kunnen de producenten nu de startvolgorde zelf bepalen om een gevarieerde show te garanderen. Sinds 2013 moeten de juryleden ook alle inzendingen rangschikken en niet enkel hun favoriete tien. Voor het eerst kon er ook met een app gestemd worden.

Österdahl ziet nog ruimte voor verbetering. ‘Zo willen we de EBU toestemming vragen om de bekendmaking van de stemmen in de finale aan te passen. Die voting kan soms erg lang duren, wij hebben enkele ideeën om het spannender te maken’, klinkt het. Grosso modo hopen de Zweden opnieuw te kunnen uitpakken met een show waar warme, liefde en humor de rode draad zijn. Een andere doelstelling is om de automatisch geplaatste landen meer in de verf te zetten, zoals eerder al bekend raakte.

Het budget voor het komende songfestival is ongeveer 13 miljoen euro, hetzelfde als in Malmö. ‘We proberen altijd om slimmer en efficiënter met geld om te springen en daar zijn heel veel mogelijkheden voor. We onderhandelen over aankopen en kijken naar onszelf door een slanke organisatie op te stellen’, aldus Österdahl die ook meegeeft dat veiligheid voor alles komt, zeker met de terreurdreiging de laatste maanden. ‘We zijn verantwoordelijk voor de veiligheid van 43 landen. Dat is wat voor ons absoluut primeert, vroeger en nu’, besluit hij.

Advertentie