Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

Eliot brengt akoestische versie ‘Wake Up’ bij ‘Van Gils & gasten’

Eliot heeft maandagavond zijn Eurovisielied Wake Up akoestisch gebracht in het VRT-programma Van Gils & gasten. Opvallend daarbij was dat hij de you en truth in het begin van het nummer een aantal keren in een lagere toon zong in vergelijking met andere optredens. Er was ook tijd voor een interview.

Een bewuste wijziging voor Tel Aviv? Tijdens eerdere optredens gleed Eliot al eens uit over de hogere noten, had hij ze niet altijd stevig beet. Later in de akoestische versie zong Eliot toch gewoon de noten op de originele toonhoogte en dat klonk krachtig. Eliot kwam heel ontspannen over en genoot duidelijk van zijn optreden. Bekijk online het volledige interview en het akoestische optreden.

Sandra Kim 

Aan het begin van het interview werd verwezen naar Sandra Kim. Zij won in 1986 in het Noorse Bergen het Eurovisiesongfestival, Eliot komt uit het Waalse Bergen. Een voorbode? Eliot vertelde over zijn lied dat het geschreven is vóór de klimaatbetogingen. Die betogingen zijn voor hem nu dus een gelukkig toeval. Zelf heeft hij nog geen enkele keer mee betoogd, hoewel het klimaat hem nauw aan het hart ligt, zo vertelde hij.

Eliot mag maar een bepaald aantal dagen afwezig zijn van school en die dagen gebruikt hij allemaal voor het Songfestival. Hij is trouwens vereerd om ons land te vertegenwoordigen. Peter Van de Veire, die tijdens het hele interview naast Eliot zat, noemt Eliot lief en getalenteerd, met een krachtige stem. Hij vindt dat de Belgische inzending onderschat wordt in de online polls en verwees nog even naar 2017, toen topfavoriet Italië tegen alle voorspellingen in niet won.

Van de Veire zei ook nog benieuwd te zijn naar de act van Eliot, maar die wilde niet meer kwijt dan dat Walter Van Beirendonck voor de outfit zorgt, nieuws dat afgelopen weekend al bekendgemaakt werd. Van Blanche, de Waalse voorgangster van Eliot op het Songfestival die ongeveer even oud is, krijgt hij niet echt goede raad, maar ze heeft hem wel haar verhaal gedaan. Peter Van de Veire wist te vertellen dat Eliot veel rustiger overkomt dan Blanche.

De concurrentie 

Er werden ook vier concurrerende liedjes beluisterd. Dat van Italië, de favoriet van Peter Van de Veire, dat van Australië, dat volgens Van de Veire goed kan scoren als de zangeres haar hoge noten haalt, het lied van IJsland en het lied van onze noorderburen, de topfavoriet. Onze Eliot noemde Duncan een goede zanger die het live heel goed doet en hij vindt het nummer fantastisch. Over Hatari uit IJsland zei hij dat ze erg lief zijn als ze niet verkleed zijn, een beetje verlegen zelfs, maar dat ze een act doen als ze verkleed zijn.

Spijtig 

‘Wint echt het beste nummer?’ werd gevraagd door een van de andere gasten. Er werd verwezen naar de sympathiestemmen die landen soms aan elkaar geven, maar, zo zei Peter, ‘Als een nummer goed is, geeft iedereen punten.’ Daarmee werd ook even politiek aangeraakt. De politiek weglaten, is heel moeilijk, zei Peter Van de Veire, maar hij vindt het spijtig dat er kritiek komt op het Songfestival omdat het in Israël plaatsvindt.

Madonna heeft bijvoorbeeld ook kritiek gekregen omdat ze met haar optreden het regime in Israël zou ondersteunen, maar Peter denkt niet dat ze zich daarvan iets aantrekt. Hij vindt het een erkenning voor het Songfestival en voor de jonge kandidaten die meedoen dat een Amerikaanse ster er komt optreden. Jean Paul Gaultier zal haar trouwens kleden, net als Dana International.

Advertentie