Tel Aviv 2019

TEL AVIV 2019

Roemenië en Slovenië wijzigen selecties voor 2019

Omroepen van twee landen hebben quasi gelijktijdig bekendgemaakt dat ze de inschrijvingen voor het Songfestival 2019 openen én wijzigingen aanbrengen aan hun voorrondes voor volgend jaar.

In Roemenië wordt de nationale finale wat teruggeschroefd. Dit jaar werd er een Melodifestivalen-achtige selectie gehouden met vijf halve finales en een finale, telkens in een andere Roemeense stad. Al die moeite ten spijt werd 2018 het eerste jaar ooit waarin de Roemenen sneuvelden in de halve finale. De groep The Humans (foto) finishten elfde met Goodbye. Voor de Roemeense selectie voor 2019 wordt daarom iets meer back to basics gegaan. Er staan ‘slechts’ twee halve finales met telkens twaalf kandidaten en een finale op de planning. Uit elke halve finale gaat de helft door naar de finale. Vijf finalisten worden aangeduid door een vakjury, de zesde door televoting. In de finale stemmen een internationale jury en de Roemeense kijkers om de winnaar te bepalen.

Tegelijkertijd wordt er in Slovenië teruggegrepen naar een oud format voor EMA 2019. De halve finales gaan op de schop en net als tussen 2014 en 2016 is er enkel een finale. Daarin nemen maximaal tien kandidaten deel en selecteert een driekoppige vakjury twee songs die doorstoten naar de superfinale. Het is dan aan de Sloveense kijkers om uit die twee de winnaar te kiezen via televoting. Op het ESF in Lissabon stootten de Slovenen dankzij Lea Sirk weliswaar door naar zaterdagavond, maar daar kwam Hvala, ne! niet verder dan een 22e plaats.

De inschrijvingen voor beide voorrondes zijn geopend en lopen tot 10 en met december in Roemenië en vier dagen later in Slovenië. Exacte data voor de televisie-uitzendingen zijn nog niet bekendgemaakt, al mikken de Roemenen op een finale in februari.

Advertentie