Top 250 2020

TOP 250 2020

De ESC Top 250 en de songs van Songfestival 2020

De afgelopen dagen kreeg onze redactie uit verschillende hoeken de vraag welk lot de 41 liedjes voor het Songfestival 2020 beschoren zal zijn in de ESC Top 250, de jaarlijkse online stemming voor het beste Eurovisielied ooit, sinds enkele jaren georganiseerd door Songfestival.be.

Onze redactie bevestigt hierbij dat alle 41 songs wel degelijk zullen worden opgenomen in de lijst, en dat er in november en december ook op de liedjes van 2020 kan worden gestemd. Ze worden ook allemaal meegenomen in de totale rangschikking, en dus ook in de live uitzending op ESCRadio op 31 december, wanneer de top 250 wordt gedraaid op het online radiostation.

Alles en iedereen

De nummers voor het ESF 2020 namen officieel niet deel aan een competitie omdat de 65e editie werd afgelast door het coronavirus. Andere songs die eerder geselecteerd waren voor het Songfestival, maar uiteindelijk om allerhande redenen alsnog niet gingen, worden niet meegenomen in de jaarlijkse populaire stemming. Maar er is een groot verschil: de afgelopen jaren gebeurde het soms dat een inzending werd gediskwalificeerd omwille van plagiaat, financiële problemen bij een omroep, of politieke strubbelingen tussen landen die tot op het Songfestivalpodium doorsijpelden. In alle gevallen was er een duidelijk gemotiveerde reden en schuld.

Dat is allemaal net iets anders voor 2020: covid-19 beïnvloedt alles en iedereen, en ook het Songfestival. De deelnemende artiesten en omroepen schonden geen regels, maar werden omwille van overmacht alsnog collectief uitgesloten van de competitie. Omdat het hier gaat om externe factoren buiten de wil en mogelijkheden van individuen en omroepen om, en om de kandidaten en songs van 2020 te eren, hebben we dus besloten om de 41 liedjes van dit jaar te laten deelnemen aan de ESC Top 250 stemming, in november en december dit jaar.

Trending topic

De ESC Top 250-stemming wordt al jarenlang gehouden en blijft mateloos populair bij Songfestivalfans. Vorig jaar stemde een recordaantal mensen uit de hele wereld op hun favoriete liedjes. De hashtag #ESC250 was op 31 december in verschillende landen trending topic op Twitter. De Zweedse Loreen is al sinds 2012 onafgebroken kampioene gebleken met haar Euphoria.

Advertentie