Turijn 2022

TURIJN 2022

41 landen nemen deel aan Songfestival 2022

In totaal nemen omroepen uit 41 landen, waaronder België en Nederland, deel aan het 66e Eurovisiesongfestival. Dat maakte de EBU bekend.

Grote verrassingen in het deelnemersveld zijn er niet. De 39 landen die in Rotterdam aan de startblokken verschenen, tekenen allen weer present. Ze worden aangevuld met Armenië en Montenegro, die na een kort intermezzo terugkeren naar het Songfestivalpodium. Opnieuw geen terugkeer dus van landen als Andorra, Monaco of Turkije, en geen debuut van Kazachstan of Liechtenstein.

Volgende landen wagen hun kans in het Italiaanse Turijn: Albanië, Armenië, Australië, Azerbeidzjan, België, Bulgarije, Cyprus, Denemarken, Duitsland*, Estland, Finland, Frankrijk*, Georgië, Griekenland, Ierland, IJsland, Israël, Italië*, Kroatië, Letland, Litouwen, Malta, Moldavië, Montenegro, Noord-Macedonië, Noorwegen, Oekraïne, Oostenrijk, Roemenië, Rusland, San Marino, Servië, Spanje*, Polen, Portugal, Slovenië, Spanje, Tsjechië, het Verenigd Koninkrijk*, Zweden en Zwitserland.

De landen met een sterretje zijn zeker van een plek in de finale van zaterdag 14 mei 2022. De overige 36 landen moeten eerst langs de halve finales passeren, die op dinsdag 10 en donderdag 12 mei worden afgewerkt. De loting om te bepalen welk land in welke halve finale het strijdveld betreedt, vindt wellicht begin volgend jaar plaats.

Voor wie een video-overzicht wil, werd onderstaand filmpje geüpload op het YouTube-kanaal van het Songfestival zelf:

play

Advertentie