Turijn 2022

TURIJN 2022

De grote vraag: waar vindt Songfestival 2023 plaats?

Nu Oekraïne het 66e Songfestival gewonnen heeft, ligt er in de Eurovisiekringen één hamvraag op tafel: waar zal de 67e editie plaatsvinden? Het uiteindelijke antwoord zal hoogstwaarschijnlijk nog een poos op zich laten wachten.

Normaal gesproken is het de traditie dat het winnende land de volgende editie organiseert. Gezien de huidige omstandigheden met de oorlog in Oekraïne, lijkt dat evenwel op dit moment twijfelachtig. Belangrijk om te weten is dat het in de beginjaren van het Songfestival geregeld gebeurde dat een ander land (meestal het Verenigd Koninkrijk) in de bres sprong om de organisatie over te nemen. De Britten werden net dit jaar opnieuw tweede. Of dat een teken aan de wand is, zal later blijken.

Intussen heeft de Spaanse omroep RTVE, die met Chanel derde werd in Turijn, zich opgeworpen om de organisatie van 2023 over te nemen of te helpen waar mogelijk. Eerder had de burgemeester van Stockholm al laten optekenen dat haar stad mee wil instaan voor de 67e editie van de liedjeswedstrijd.

Gesprekken met Oekraïne

In een mededeling na de finale liet de EBU weten gesprekken aan te knopen met de UA:PBC, de Oekraïense omroep. ‘Uiteraard zijn er unieke uitdagingen in het organiseren van de wedstrijd van volgend jaar’, staat er eveneens in te lezen. Het is daarmee nog lang niet zeker dat het Songfestival 2023 daadwerkelijk in Oekraïne zal plaatsvinden.

Oekraïens president Volodymyr Zelensky liet zaterdagnacht op Instagram nochtans alvast weten dat hij de editie van 2023 wil organiseren in Marioepol, een Oekraïense stad die werd verwoest door Russische troepen:

Advertentie