Turijn 2022

TURIJN 2022

Dit zijn kanshebbers in 1e halve finale Songfestival 2022

Vanavond start het 66e Eurovisiesongfestival in Turijn! In deze eerste halve finale zijn tien plaatsen te verdelen voor de grote finale op zaterdag 16 mei. In deze halve finale strijden zeventien landen mee. Onze redacteur Jasper geeft jullie zijn grootste kanshebbers mee.

Laten we beginnen met de zekerheden (al weet je natuurlijk nooit!).

Oekraïne – Kalush Orchestra – Stefania

Dit land miste nog nooit de finale en ook dit jaar kan de delegatie van Oekraïne op beide oren slapen. Het valt niet te ontkennen dat deze inzending extra veel aandacht gekregen heeft door de schrijnende oorlog in het land. Maar los van de actuele situatie brengt Kalush Orchestra een goed in beeld gebracht en sterk gezongen lied. De grootste vraag die overblijft is die of de jury’s en kijkers thuis Oekraïne op zaterdag de overwinning gunnen. Top tien zou op alle vlakken op zijn plaats zijn. Bekijk hier een preview van het optreden:

play

Nederland – S10 – De diepte

Wat zijn de Nederlanders opnieuw vooruitstrevend. Voor het eerst sinds 2010 weer een inzending in de eigen taal durven sturen en onmiddellijk internationale kwaliteit afleveren. Hoedje af! Als de Nederlandse media zich alleen maar druk hoeven te maken over de blote buik van Stien, dan zit het wel goed met dat optreden. Verwacht een donker en sober optreden van Nederland. Hopelijk is het dat wat dit lied nodig heeft en aanzet om massaal te stemmen. Bekijk repetitiebeelden van Nederland:

play

Moldavië – Zdob şi Zdub & Frații Advahov – Trenuleţul

West-Europa zal dit een uit de hand gelopen trouwfeest vinden, maar de aanstekelijke vibe zal ook de gemiddelde tante Marleen kunnen bekoren. Om van het hele Oostblok nog maar te zwijgen. Niet vergeten dat er zelfs een hele boodschap achter dit lied schuil gaat. Het is niet alleen maar knotsgekke folk. Willen of niet: ook bij hun derde deelname aan het Songfestival lijken de leden van Zdob şi Zdub de finale te halen. Het is nog koffiedik kijken welke rol van betekenis het land daarin zal spelen.  Zo zal het vanavond klinken:

play

Griekenland – Amanda Tenfjord – Die Together

Ze zette een van de sterkste repetities neer: de Noors-Griekse Amanda. In een mooie witte jurk en tussen kapotte stoelen zingt ze haar wel heel sombere ballade. Misschien zijn de hele drie minuten te triestig om all the way te gaan in de grote finale, maar net als vorig jaar lijkt Griekenland een mooi eindresultaat te behalen. Bekijk repetitiebeelden van Griekenland:

play

Noorwegen – Subwoolfer – Give That Wolf a Banana

The Masked Singer op het Songfestival! Ook de Noren zien we zonder twijfel terug op zaterdag. De gimmick werkt, het lied balanceert mooi op de lijn ‘geniaal of fout’ en de wolven werken keer op keer als een geoliede machine een mooi optreden af. Dit zou zomaar eens deze zwakke eerste halve finale kunnen winnen. Noorwegen is ook een land om in de gaten te houden als het op de eindoverwinning aankomt. Of steken de Europa grootmoeders daar een stokje (of banaan!) voor? De Noren tijdens de repetities:

play

Over naar de twijfelgevallen. Dat zijn er best veel in een van de zwakste halve finales van de voorbije Songfestivals.

Albanië – Ronela Hajati – Sekret

Repetities maken of kraken je soms. Vraag dat maar aan Ronela uit Albanië. De EBU die te pikante foto’s van de repetities offline haalt, kritiek op haar outfits en zelfs online haat … De zangeres kreeg er de afgelopen dagen allemaal mee te maken. De Songfestivalorganisatie kwam zelfs met een officiële reactie.

Toegegeven: haar act in Turijn is bizar genoeg niet even sterk als die uit de Albanese nationale finale. Gelukkig mag dit land de halve finale openen en Ronela zal hoe dan ook (proberen) knallen. Wie haar optreden niet kan appreciëren, moet zijn tv maar uitzetten. Dat tweette de zangeres zelf na alle kritiek, maar verwijderde de tirade nadien. Bekijk een preview van het optreden van Albanië:

play

Armenië – Rosa Linn – Snap

De jaren dat Armenië met zekerheid een finaleticket kreeg, zijn voorbij. Het is zelfs van 2017 geleden dat het land op het finale scorebord te zien was. Ook nu is het bang afwachten. Rosa Linn brengt een leuke act waarmee ze zeker zal opvallen. Je zal een volledige slaapkamer zien op het podium. Het optreden zelf gaat niet snel vervelen, het liedje daarentegen … Het is dan ook enigszins een verrassing dat Armenië deze semi mag afsluiten. Misschien haalt dit land er voordeel uit. Rosa Linn tijdens haar repetities:

play

Oostenrijk – LUM!X Feat. Pia Maria – Halo

Een dj op het Songfestival; het is verschillendere keren gebleken dat zulke inzendingen ondermaats scoren. Nietwaar, Darude en dj Bobo? Gelukkig is Halo een beetje beter dan de liedjes van deze heren. Waar knelt het schoentje dan? Bij de zangeres en de act. Pia Maria is allesbehalve de beste zangeres en de Oostenrijkers hebben een act bedacht waarbij het duo amper kan bewegen. Dit mag je vanavond verwachten:

play

Portugal – MARO – Saudade, saudade

Een twijfelgeval ondanks de vrij hoge (rond plaats 12) plaats bij de bookmakers? Toch wel. Dit lied is zo Portugees als het maar zijn kan en in het verleden is gebleken dat de rest van Europa daar moeilijk connectie mee kan maken. Dat gaat trouwens ook op voor andere twijfelaars Litouwen en IJsland, concurrenten van Portugal in deze halve finale. Alle drie in de eigen taal en aan de alternatieve kant. Halen ze het allemaal of sluiten ze elkaar uit? Veel druk op de schouders van MARO. Portugal tijdens de repetities:

play

Letland – Citi Zēni – Eat your Salad

Het nummer stelt op zich héél weinig voor: een grofgebekte song verpakt als ‘groentenlied’ voor de vegetariërs. Maar vergeet de jongens van Citi Zēni niet. Ze brengen zoveel vuur en energie op het podium dat je haast vergeet dat ze een miskleun staan te zingen. Letland zou zomaar eens dankzij de kijkers thuis naar de finale kunnen gestuurd worden. Of misschien worden de Letten zonder eten naar bed én huis gestuurd.

play

Advertentie