Turijn 2022

TURIJN 2022

Dit zijn kanshebbers in 2e halve finale Songfestival 2022

Tijd voor de tweede halve finale van het Eurovisiesongfestival 2022 in Turijn. Achttien inzendingen strijden om de laatste tien finaleplekken. Onze redacteur Jasper geeft jullie in dit artikel zijn grootste kanshebbers mee.

Laten we beginnen met de zekerheden (al weet je natuurlijk nooit!).

Zweden – Cornelia Jakobs – Hold Me Closer

Een zangeres met een rauwe rokersstem die op blote voeten een liedje zingt. Nee, het is niet Bonnie Tyler, maar wel Cornelia voor Zweden. Zowel haar lied als simpele act zijn zo effectief en goed doordacht dat het niet anders kan dat hier punten voor komen. Na het kleine dipje van vorig jaar staat de Zweedse inzending er weer op en top. En de top, die is zaterdag wie weet binnen handbereik. Wat je mag verwachten:

play

Polen – OCHMAN – River

Ook deze dramatische ballade zal de finale halen. Hier en daar hoor je de invloed van Duncan Laurence. Qua nummer dan toch, want Polen pakt helemaal niet uit met een intieme act. Regen op je tv-scherm, bibberende beelden, bliksem … Je gaat het allemaal te zien krijgen. Dat doet misschien afbreuk aan het mooie nummer. Gelukkig is er OCHMAN met zijn oh zo mooie stem. Waar gaat dit land eindigen? Preview van Polen:

play

Estland – Stefan – Hope

Momenteel nog zo goed als genegeerd door de bookmakers: Estland! Tijd om je geld op cowboy Stefan in te zetten want wees maar zeker dat hij met gemak de finale haalt. Zowel het nummer als de act zijn interessant genoeg als Songfestivalinzending. Voeg daar de guitige en goed zingende artiest zelf bij en je hebt een succesformule. Tot in de finale! Wat je mag verwachten van Estland:

play

Australië – Sheldon Riley – Not the Same

Dit dramatisch sprookje uit Australië staat als een huis. De trappen van dat huis zijn alvast gebouwd, dat zal je vanavond zien. Ondanks dat je geen connectie kunt maken met de zanger, blijf je naar hem kijken. Daar zorgen zijn sterke stem, potsierlijke outfit en de tot in de puntjes voorbereide apotheose voor. Sheldon tijdens de repetities:

play

Finland – The Rasmus – Jezebel

Een grote naam (op retour) voor Finland! The Rasmus opent deze tweede halve finale. Zowel hun act als lied lijken sterk genoeg om uit deze poule de Songfestivalfinale te halen. Daarin zouden ze weleens in de schaduw kunnen blijven staan. Wat je te zien zal krijgen: veel geel, ballonnen en wat bloot. En horen? Hopelijk betere vocalen dan tijdens de repetities. Bekijk een preview:

play

Azerbeidzjan – Nadir Rüstəmli – Fade to Black

Momenteel ondergewaardeerd en zelfs een tikkeltje genegeerd: de inzending van Azerbeidzjan. Ondanks die blinde vlek bij de bookmakers en fans, zal Nadir met zijn lied doorstoten naar de finale. Hij zingt de pannen van het dak, brengt een heel mooie en visuele act waardoor je het nummer zelf mag bestempelen als een van de betere ballades van deze editie.

play

Over naar de twijfelgevallen. In deze halve finale strijden verschillende landen om die laatste plekjes voor zaterdag.

België – Jérémie Makiese – Miss You

Uiteraard hadden wij België heel graag bij de landen gerekend die zonder problemen de finale halen. Maar eerlijk is eerlijk: de buit is nog niet binnen! RTBF zet in op onze goed zingende zanger zelf en zijn R&B-nummer. Daar tegenover staat een act die wel heel braaf is gehouden en nét dat maakt deze inzending een twijfelgeval. Het oog wil natuurlijk ook wat. We moeten blijven geloven in de kansen én kracht van onze Belgische inzending. Hopelijk op naar zaterdag! Preview van België:

play

Tsjechië – We Are Domi – Lights Off

We Are Domi mag als afsluiter de lichten doven in de concerthal. De groep mag heel blij zijn met deze startpositie. Want zowel qua act en lied valt er niet heel veel te melden. Je hoort een leuk danceliedje, maar heeft het impact genoeg om op te vallen? Bekijk alvast beelden:

play

Cyprus – Andromache – Ela

Nog zo’n liedje dat je eerder als achtergrondmuziek op een zomerbar verwacht. Dit eiland stuntte door in 2018 tweede te worden, maar nadien ging het beetje bij beetje achteruit. Dit keer pakt Cyprus het traditioneler aan en daar is helemaal niets mis mee. Jammer genoeg blijven zangeres, lied en act (in een schelp/appelsien) niet bij. Bang afwachten dus voor Andromache. Zo zong ze tijdens de repetities:

play

San Marino – Achille Lauro – Stripper

Door velen kansloos geacht, maar sinds de repetities is San Marino een land, of liever staatje, om in het oog te houden. Italiaanse ster Achille Lauro komt als een louche en uitgerangeerde stripper het podium op om vervolgens op een rodeostier te kruipen. Om van de rest van zijn circus nog maar te zwijgen. San Marino haalt letterlijk alles uit de kast om op te vallen. Misschien too much, maar het zorgt er wel voor dat Achille en zijn gevolg over de tongen zullen gaan. Misschien net genoeg om de finale te halen! Dit is de preview:

play

Servië – Konstrakta – In corpore sano

Hoe gaan de juryleden en de stemmende kijkers hierop reageren? Geen idee! De Serviërs brengen op alle vlakken een atypische inzending. Een hypnotiserend lied gebracht door een intrigerende zangeres. En dan is daar nog die vreemde act aan een wasbak. In corpore sano bevat een heel duidelijke boodschap over gezondheidszorg, maar om die te begrijpen, leer je maar beter een woordje Servisch. Kortom; dit kan twee kanten uit: scoren op zaterdag of met gewassen handen weer naar Belgrado. Dit mag je vanavond verwachten:

play

Advertentie