Turijn 2022

TURIJN 2022

Deze omroepen willen Rusland bannen uit EBU

Steeds meer Europese openbare omroepen roepen de EBU op om Rusland te bannen uit de organisatie. Verschillende van hen leggen daarbij ook expliciet de link met het Eurovisiesongfestival. Een overzicht.

De inval van Russische troepen op Oekraïens grondgebied laat niemand onberoerd. Ook binnen het Europese omroepwezen wordt stevig gereageerd. Rusland heeft, net als België, twee openbare omroepen die beide volledig lid zijn van de EBU en alternerend de Songfestivalinzending verzorgen. Het gaat om de netten Pervy kanal (C1R) en de Russische staatszender VGTRK. Hieronder een lijst van Europese omroepen die al in hun kaarten lieten kijken en eisen dat beide Russische EBU-leden worden geweerd.

Belangrijk om op te merken is dat er vooralsnog geen plannen zijn vanuit landen om ook niet meer deel te nemen aan het Songfestival in Turijn, noch om geplande voorrondes op te schorten en/of uit te stellen.

  • Denemarken: de producent van preselectie Melodi Grand Prix laat aan een Deense krant weten dat de omroep DR het ‘verkeerd’ vindt dat Rusland in de huidige situatie deelneemt aan het Songfestival, en dat ze daarover in ‘constante dialoog’ met de EBU staat.
  • Estland: Erik Roose, de voorzitter van de raad van bestuur van omroep ERR, laat weten dat het ‘ondenkbaar is dat Estland zou deelnemen aan een Songfestival waar ook Rusland aan deelneemt, maar Oekraïne niet’.
  • Finland: de YLE laat via haar website weten niet te zullen deelnemen aan het komende Eurovisiesongfestival als EBU Rusland niet schrapt van de deelnemerslijst. ‘YLE is niet van plan deel te nemen aan de wedstrijd als Rusland wordt uitgenodigd. De aanval van Rusland op Oekraïne is in strijd met alle waarden die YLE en andere Europese omroepen vertegenwoordigen. Wij verdedigen altijd de westerse democratie, de rechtsstaat, vrijheid van meningsuiting en menselijke waardigheid. YLE kan niet deelnemen aan een evenement waar Rusland, dat deze waarden schaamteloos heeft aangevallen, een van Europa’s bekendste merken kan gebruiken om zijn eigen belangen te behartigen. Ik hoop dat de EBU hier in overeenstemming met haar waarden handelt’, staat te lezen in de mededeling.
  • IJsland: Stefán Eiríksson van RÚV sluit zich aan bij zijn collega’s en vraagt ook om uitsluiting van Rusland. Op de vraag of IJsland zich zou terugtrekken kon Stefán nog geen antwoord geven en plaatst vertrouwen in de beslissing van de EBU.
  • Litouwen: plaatselijke media citeren Monika Garbačiauskaitė-Budrienė, die tegelijkertijd de bazin is van omroep LRT én ook in de raad van bestuur van de EBU zit. Ze beklemtoont dat de taak is om Rusland te bannen van het Songfestival. Ze schreef een brief aan de reference group, de organisatie die beslissingen neemt over en voor het Songfestival, en wil volgende week dat alle Europese omroepen met een gezamenlijk statement naar buiten komen.
  • Nederland: Eric van Stade, algemeen directeur van de deelnemende omroep AVROTROS, publiceerde een mededeling op haar eigen website en op Instagram:

 • Noorwegen: de grote baas van omroep NRK is al even stellig: ‘Wij geven de EBU het duidelijke advies dat Rusland niet kan deelnemen aan het Eurovisiesongfestival 2022. Tegelijkertijd gaat het hier om een volwaardig lid en is er tijd nodig om een beslissing vast te leggen. We hebben er alle vertrouwen in dat de EBU de juiste beslissing zal nemen’, klinkt het.
 • Oekraïne: uiteraard is de UA:PBC zelf pleitbezorger van een Russische uitsluiting van de EBU, zoals we eerder al meldden.
 • Zweden: SVT. ‘Ik begrijp het idee van Eurovisie als een niet-politiek evenement. De situatie in Europa is echter zeer ernstig vanwege de Russische invasie. We hebben de EBU opgeroepen om van standpunt te veranderen‘, zegt Hanna Stjärne, CEO van de Zweedse omroep in Zweedse media.

Vanuit de Belgische omroepen VRT en RTBF is op het moment van schrijven nog geen mededeling verschenen. Songfestival.be heeft beide omroepen gecontacteerd met de vraag om een reactie.

Naast de verschillende omroepen kwam ook de groep Citi Zēni, die voor Letland deelneemt aan het ESF 2022, intussen met een eigen statement naar buiten.

En de EBU zelf?

Vanuit de EBU zelf wordt vooralsnog de boot wat afgehouden. Eerder liet de unie van pan-Europese omroepen weten aan de Zweedse SVT dat Rusland en Oekraïne vooralsnog beide welkom blijven op het Songfestival in Turijn. Later werd vanuit het hoofdkwartier in Genève een korte persmededeling naar buiten gebracht, met een focus op blijvende toegang tot vertrouwde, correcte en onpartijdige informatie. Verwacht wordt dat verdere stappen binnenkort volgen.

Advertentie