Turijn 2022

TURIJN 2022

Persconferentie met Kalush Orchestra na overwinning op Songfestival

Het 66ste Eurovisiesongfestival kent een winnaar. Kalush Orchestra uit Oekraïne wist vanavond het grootste aantal punten te verzamelen en kroonde zich tot winnaar van de avond. Het is de derde overwinning van Oekraïne in 19 jaar tijd (naast 2022 ook in 2004 en 2016). Na de overwinning volgde een korte persconferentie. Hieronder vind je een samenvatting.

De eerste journalist die een vraag mocht stellen was van Oekraïense afkomst. Ze benadrukt de verbondenheid met de bandleden en vraagt of ze hen een knuffel mag geven. Er volgde een intense knuffel. Ook stelt ze verder dat Europa na deze overwinning opnieuw toont verbonden te zijn met elkaar. Later in de persconferentie wordt nog aangehaald dat na het optreden van Kalush Orchestra een politiek getinte boodschap (help people in Ukraine, Mariupol and Azovstal) door de leadzanger, Oleg Psyuk, werd uitgesproken. Het doel hiervan was duidelijk volgens hem. Mensen moeten weten wat voor soort problemen Oekraïne ondergaat om te begrijpen waarom deze zin werd uitgesproken. Als de prijs voor deze uitspraak een diskwalificatie was geweest, had hij deze graag betaald.

Ook de tweede vraag had te maken met de oorlog: hebben de bandleden een boodschap voor alle Oekraïners die de afgelopen maanden de vlucht hebben moeten nemen? De leadzanger stelt iedereen te willen bedanken, elke Oekraïner (in het buitenland) en iedere andere persoon die heeft gestemd op Oekraïne. De overwinning is heel belangrijk voor Oekraïne, vooral dit jaar. Het voornaamste doel van de band was bewijzen dat de Oekraïense cultuur zich staande houdt en eigen unieke elementen heeft.

Nog geen telefoon van de president

Een telefoontje van de president van Oekraïne (Volodymyr Zelensky) hebben de leden nog niet gehad. Deze heeft immers andere (belangrijkere) dingen te doen. Ook met Stefania, de moeder van Oleg en de inspiratie voor dit nummer, werd nog niet gebeld. De twee stuurden wel al berichten naar elkaar. Stefania liet weten heel trots en blij te zijn. De leden van Kalush Orchestra hebben nog twee dagen de toestemming om buiten Oekraïne te verblijven. Wat ze concreet gaan doen bij thuiskomst is nog onzeker, maar zoals elke Oekraïner is men klaar om terug te gaan vechten en alles te geven tot het einde. Ondanks het feit dat Oleg de afgelopen weken enkele keren het land heeft mogen verlaten, blijft de bezorgdheid over de oorlog in zijn hoofd malen want alle vrienden en familie zijn in Oekraïne.

Oleg Psyuk, de leadzanger van Kalush Orchestra, is jarig op 16 mei. Die dag is toevallig ook de dag waarop hij terugkeert naar Oekraïne. Er zal dus in ieder geval veel gereisd worden. Op 17 mei zal er sprake zijn van family time met de moeder, familie en vriendin.

De periode in Turijn, de televoting en de rol van de kijkers

Er wordt meteen een heel directe vraag gesteld: denk je dat mensen op jullie hebben gestemd omwille van de huidige situatie of omwille van het nummer Stefania op zich? De band is duidelijk: het is correct dat Stefania eerste was bij de bookmakers, maar ook voor de oorlog was stonden ze in de top vijf van de bookmakers. Ze bedanken nogmaals iedereen die heeft gestemd (en geluisterd). De steun is belangrijk voor Oekraïne. Ze appreciëren dat de kijker geholpen heeft door te stemmen. Volgens Oleg Psyuk heeft de kijker een belangrijke rol te spelen in de ondersteuning van de Oekraïense cultuur. Naar films kijken, muziek beluisteren maar ook het land bezoeken (in de toekomst) kan hen helpen. Kalush Orchestra zelf probeert een mix te creëren van de folklore cultuur uit Oekraïne met moderne geluiden. Naast deze groep zijn er tal van andere creatieve geesten in het land.

Oleg had ook eigen favorieten: Italië, Verenigd Koninkrijk, Moldavië en Polen. Het hele Songfestivalgebeuren (en vooral de aanloop naar het festival) was vooral een periode van stress. Het was lange tijd niet mogelijk om samen te komen en te oefenen, alleen online. Alleen in Turijn kon de band echt beginnen te repeteren. Ze hechtten een belangrijke verantwoordelijkheid aan het vertegenwoordigen van Oekraïne, en dus wouden ze het ook goed doen.

439 punten van de televoting is een record op het Eurovisiesongfestival. Hiphop doet het meestal niet zo goed op het Songfestival, zeker hiphop in eigen taal niet. Oleg gelooft geen pionier te zijn in dit soort van muziek. Hiphop als muziekstijl wordt reeds gesmaakt als muziekstijl op het wereldwijde niveau.

Martin Österdahl heeft ten slotte mooie woorden voor de groep. Hij noemt de leden moedig en buitengewoon, ondanks de moeilijke momenten. Ze hebben iedereen, ook de mensen die werken binnen de EBU, versteld doen staan. Hij dankt de groep voor hun harde werk en geduld.

Eurovisiesongfestival 2023

Er wordt op deze persconferentie ook reeds naar volgend jaar gekeken. De vraag kan gesteld worden in welke mate Oekraïne in staat is om het 67ste Eurovisiesongfestival te organiseren. De leadzanger van Kalush Orchestra laat er geen twijfel over bestaan: we willen jullie maar al te graag verwelkomen volgend jaar in het ‘nieuwe’ Oekraïne (zelf spreekt de tolk van een new and integrated Ukraine).

Martin Österdahl had in ieder geval het zogenaamde Eurovision Welcome Pack bij zich. Concreet gaat het om een hele hoop informatie voor het organiserende land, o.a. met welke mensen contact moet worden opgenomen. Het EBU-team zal in ieder geval bijstand bieden bij de organisatie.

Een journalist stelt toch de vraag of, ondanks het feit dat iedereen hoopt dat het volgend jaar in Oekraïne is, men toch een voorkeur heeft welk ander land het zou mogen overnemen indien het niet zou lukken. De verantwoordelijke binnen de Oekraïense omroep stelt dat het te vroeg is om te praten over deze ‘details’. De winnende omroep zal er alles aan doen om het Songfestival mogelijk te maken in een vredevol Oekraïne.

Advertentie