Turijn 2022

TURIJN 2022

Songfestival 2022: Liveblog juryshow 2e halve finale

Songfestival.be gidst je op woensdag 11 mei vanaf 21.00 uur doorheen de generale repetitie van de tweede halve finale van het Songfestival 2022. Deze uitzending is belangrijk, want de vakjury’s stemmen mee op basis van deze optredens en hebben vijftig procent van het eindoordeel in handen. Opgelet: spoiler alert! Lees niet verder als je verrast wil worden tijdens de feitelijke live-uitzending de avond nadien. We gaan becommentariëren deze juryshow van vanavond trouwens ook live op Facebook en YouTube.

flagFinland

De zanger van The Rasmus start zenuwachtig aan zijn nummer vandaag. Gelukkig betert dat naarmate het nummer verder gaat, maar hij klinkt net als bij de repetities buiten adem en dat doet het nummer geen goed. De show is niet gewijzigd ten opzichte van de repetities, alleen loopt de zanger iets minder vaak over het podium. Finland doet uiteindelijk wat van hen verwacht wordt, maar of dit een jury voldoende gaat overtuigen is niet zeker.

flagIsraël

Michael Ben David kan zingen en dansen tegelijk, maar bij zijn uithalen klinkt het vanavond niet altijd zuiver. Visueel is dit wel meer dan goed, de show, de act en de dans. Het plaatje klopt. Volgens de bookmakers gaat Israël niet naar de finale, maar het is niet gezegd dat dat zo zal zijn. Dit zou wel eens voor een verrassing kunnen zorgen en doorstoten naar de finale op zaterdag.

flagServië

Konstrakta is een rasechte artieste en brengt haar act perfect. Vocaal is hier niets op aan te merken. Het is ook het eerste nummer van de avond waarbij de zaal vrolijk meeklapt als Konstrakta haar refrein zingt. De show daarentegen zal voor de meerderheid van de kijkers thuis een raadsel blijven. Gezien de eigenheid van het nummer en het catchy refrein zal dit nummer ongetwijfeld doorstoten naar de finale.

flagAzerbeidzjan

Nadir kan zingen en bewijst dat vanavond nog maar eens. De act is simpel maar doeltreffend. Enige minpunt aan dit nummer is dat het niet echt blijft hangen. Gezien de vocale capaciteiten van de zanger zal dit ongetwijfeld wel wat punten krijgen van de jury, maar of het publiek hier veel punten voor veil gaat hebben is twijfelachtig.

flagGeorgië

Georgië brengt naar goede gewoonte een eigenzinnig nummer en dat heeft hen nog nooit windeieren gelegd. Dit nummer is niet anders. Vocaal wordt het meestal goed gebracht, al laten ze hier en daar wat steken vallen. De vrolijke kleuren op het podium en de kostuums van Circus Mircus maken het geheel af. Nadeel van dit nummer is misschien dat het iets te eentonig is om echt goed te scoren.

flagMalta

Emma Muscat brengt haar nummer heel enthousiast en lijkt plezier te hebben op het podium. Het refrein is catchy en de zaal reageert heel enthousiast. Tijdens de uithalen klinkt het echter niet altijd even zuiver en als ze het publiek toeroept tijdens het nummer lijkt het net of ze even moeite heeft de juiste toonaard terug te vinden. Malta zal een twijfelgeval zijn voor kwalificatie. Op basis van dit optreden gaat ze mogelijk niet voldoende punten krijgen van een vakjury om de top 10 te halen.

flagSan Marino

Achille Lauro is geliefd in Italië en het publiek reageert dan ook heel enthousiast op zijn optreden. Zijn outfit is dezelfde gebleven als tijdens de repetities. Een zwarte onderbroek en een doorschijnend broekpak. Ook kust hij tijdens zijn optreden de gitarist op de mond. Dat wordt op luid applaus onthaald door het publiek. Op het einde van het nummer kruipt hij opnieuw op zijn mechanische stier. Vals klinken doet hij nooit, maar of een vakjury hier veel punten aan zal geven is twijfelachtig. Als het aan het enthousiasme van de fans in de zaal zou liggen staat dit nummer zonder twijfel in de finale zaterdag.

flagAustralië

Tijdens het optreden van Sheldon Riley lijkt het net of de muziek even wegvalt na de aanzet van het nummer. Een technisch probleem? De zanger zingt echter probleemloos verder. Ook als hij de trap betreedt zingt hij de sterren van het dak. Een vakjury gaat zijn zangkwaliteit belonen. Het nummer is echter heel repetitief en begint na een tijdje te vervelen. Of hij de aandacht van de kijker kan vasthouden morgen is niet heel zeker.

flagCyprus

Andromache maakt geen gebruik van de kunstmatige zon maar heeft haar eigen atributen meegebracht. Ook hier lijkt de muziek even weg te vallen als het refrein wordt ingezet. Vocaal klinkt de zangeres echter niet altijd even zuiver. De kleurrijke lichteffecten in de schelp waar de zangeres instaat zijn mooi en accentueren het refrein van het nummer. Of dat voldoende zal zijn om Cyprus naar de finale te loodsen is niet zeker. Dit was vocaal niet het beste dat we van de zangeres al gehoord hebben.

flagIerland

Brooke weet het publiek goed te bespelen. Er is heel veel sfeer in de zaal tijdens dit optreden en Brooke lijkt hier duidelijk van te genieten. Ook het applaus dat ze op het einde van het nummer krijgt doet haar duidelijk goed. Vocaal was dit trouwens niet heel slecht, maar ook niet geweldig. Ook Ierland zal volgens de bookmakers de finale niet halen, maar zou hier ook voor een verrassing kunnen zorgen door zich morgen toch te kwalificeren.

flagNoord-Macedonië

Andrea staat alleen op het podium en door de vele wijde camerashots komt dat daardoor wat eenzaam over. Ze brengt haar nummer met kracht en overtuiging, maar kijkt nooit echt vrolijk. Bij de boodschap van het nummer hoeft dat natuurlijk niet, maar het komt behoorlijk aggressief over. Op het einde van haar nummer bedankt ze het publiek en lacht dan wel. Vocaal een behoorlijke, maar geen perfecte beurt voor Noord-Macedonië, maar voor de kijker thuis mogelijk een te duistere boodschap om veel punten bij mekaar te sprokelen.

flagEstland

Stefan was een van de artiesten die zijn act in het water zag vallen door de technische problemen met de kunstmatige zon. In plaats daarvan zien we de zanger nu hoofdzakelijk over het podium lopen. Het publiek zingt luidkeels het refrein mee en de zanger krijgt dan ook een luid applaus op het einde van zijn optreden. Vocaal doet hij het probleemloos en het nummer werkt aanstekelijk. Dit zien we zonder twijfel terug in de finale aanstaande zaterdag.

flagRoemenië

WRS brengt zijn vrolijk Spaans klinkende deuntje naar behoren. Ook hij heeft de zaal mee. Deze tweede halve finale heeft duidelijk meer nummers die het publiek aanspreken dan de show van gisteren. Een optreden waar niets op aan te merken valt. Het klinkt alleen heel gedateert. De vakjury heeft daardoor mogelijk niet heel veel punten te geven aan dit nummer. De kijker thuis daarentegen gaat dit vermoedelijk wel vrolijk genoeg vinden om punten aan te geven.

flagPolen

Ochman zingt perfect en de jury gaat dit belonen met veel punten. Ook het publiek in de zaal is helemaal mee. Op beeld komt het echter heel druk over en wordt met te snel afwisselende camerabeelden gewerkt. De monsters op het podium maken dit ook een duister geheel dat de kijker thuis mogelijk gaat afschrikken. Desondanks is het bijna een zekerheid dat Polen zaterdag in de finale zal staan.

flagMontenegro

Vladana is duidelijk een van de betere zangeressen van deze tweede halve finale, maar laat vanavond toch af en toe wat steken vallen als ze moet uithalen. De tekst van het nummer blijft bedenkelijk. Het einde van het nummer zingt de zangeres niet in het Engels maar in de eigen taal en dat klinkt veel beter. Mogelijk had dit nummer beter tot zijn recht gekomen als het niet in het Engels gebracht zou zijn.

flagBelgië

Jeremie heeft niets meer gewijzigd aan zijn kledij of zijn act. Hij kijkt overtuigend in de camera en lijkt absoluut niet zenuwachtig. Dat hij de vocale capaciteiten heeft om dit nummer goed neer te zetten is duidelijk bij dit optreden. De onzekerheid na de tweede repetitie is verdwenen. Alles loopt perfect tot de laatste noot, die klinkt jammer genoeg niet zuiver. Dit gaat hem vermoedelijk wel wat jurypunten kosten.

flagZweden

Cornelia doet haar optreden van Melodifestivalen over. Probleemloos zingt ze dit naar de finale van zaterdag. Ze speelt met de camera, brengt emotie. Zowel in haar stem als haar expressie. Je gelooft wat ze zingt. Ze doet dit met zoveel kracht dat dit wel eens de winnaar van deze halve finale zou kunnen worden.

flagTsjechië

Where are you now klinkt heel aanstekelijk en het publiek zingt vrolijk mee. Het is alleen jammer dat we hier niet te maken hebben met de beste zangeres van het festival. Dat is, zeker aan het begin van het nummer, duidelijk te horen. Het klinkt niet allemaal even zuiver. Dit betert gelukkig wel naar het einde van het nummer toe. De zangeres staat dan ook met meer zelfvertrouwen op het podium en daardoor wordt de tweede halve finale met een feestje in de zaal afgesloten.

Advertentie