Turijn 2022

TURIJN 2022TURIJN 2022 REPETITIES

Songfestival 2022: Liveblog repetitiedag 8 (07/05)

Welkom bij ons liveblog van de repetities voor het Eurovisiesongfestival 2022. We houden jullie hier en op onze socialemediakanalen de hele dag door op de hoogte van de laatste nieuwtjes en beelden van rond en op het podium in Turijn.

flagFrankrijk

play

Dag acht van de repetities start zoals alle voorgaande, geen beeld of geluid bij de eerste doorloop van het nummer en halverwege de doorloop die we dan wel te zien krijgen valt het online scherm terug uit. Alvan & Ahez staan niet alleen op het podium deze keer, ze hebben een danseres meegebracht. De show van de Franse selectie wordt nagenoeg herhaald. De zangeressen in een groepje bij elkaar, Alvan achter zijn instrumenten. Het geheel wordt in beeld gebracht met fel groene belichting die het nummer een mysterieuze omkadering geven. Het LED-scherm, de vloer en de kunstmatige zon worden allen optimaal gebruikt. Op een bepaald moment lijkt het net of de zon in brand staat. Mogelijk zijn er veel delegaties die zouden willen dat dit ook effectief zo was. De meisjes van Ahez zingen voortreffelijk, maar wederom is het de zang van Alvan die het een beetje laat afweten. Door het vele rondspringen op het podium klinkt hij buiten adem en dat komt zijn zangstem niet ten goede. Al bij al een goede prestatie voor Frankrijk, maar het valt te betwijfelen of de gemiddelde huiskamerkijker dit nummer zal appreciëren.

flagItalië

play

Bij deze tweede repetitie van Italië is Blanco wel aanwezig. Mahmood is gehuld in zwart, Blanco in het wit. Hun outfits zijn stijlvol en sober en passen perfect binnen het magistrale lichtspel dat we te zien krijgen. Het nummer wordt mooi en breekbaar in beeld gebracht, camerashots op het gelaat van de zangers op het juiste moment tonen de emotie die het nummer bevat. Witte lichten flitsen door de zaal en meer dan dat is bij dit nummer ook niet nodig. Wel wordt vaak te veel licht op beide zangers gezet waardoor ze niet echt meer zichtbaar zijn. Hopelijk wordt dit nog verholpen voor de finale. Mahmood blijft op één plaats staan, Blanco zit het grootste deel van het nummer op een piano. Het lichtspel wordt tijdens het rapstuk van Blanco wat druk doordat talloze witte lichtflitsen de zaal worden ingestuurd. Zang technisch zit het bij de eerste doorloop nog niet optimaal. Het ‘Brividi’-stuk klinkt heel breekbaar, maar daardoor vaak ook bijna net vals. Gelukkig is dat bij de daarop volgende repetities niet meer het geval. Een nieuwe overwinning voor Italië? Het zou zo maar eens kunnen.

flagVerenigd Koninkrijk

play

Sam Ryder zingt de sterren letterlijk van het dak. Wat een stem heeft die man. Zoals we al konden zien in het TikTok-filmpje van zijn eerste repetitie staat de zanger in een uitermate ingenieuze lichtkooi. Het LED-scherm op de achtergrond hoeft daardoor niet gebruikt te worden en de spots die uit de kunstmatige zon komen zijn voldoende om het lichtspel te vervolledigen. De lichtkooi start wit en gaat naar de climax van het nummer toe over in oranjegeel licht. Dit levert bijzonder krachtige beelden. Wel zijn er nog verbeteringen nodig aan het camerawerk. De kooi wordt in positie gebracht door een aantal stagehelpers en deze komen bij verschillende camerashots in beeld. Sam Ryder kan zingen en bewijst dat tijdens deze repetitie nog maar eens. Het Verenigd Koninkrijk zal dit jaar niet zonder punten huiswaarts gestuurd worden. Enige minpunt van deze act is de affreuze outfit die de zanger vandaag draagt. Een zwart broekpak dat overladen is met witte parels en edelstenen die sterren en planeten voorstellen. Hopelijk beseft hij dat zelf ook als hij de beelden van deze repetitie herbekijkt en verandert hij alsnog van kostuum.

flagSpanje

play

Het Spaanse nummer start met een inleidende Spaans klinkende trompet die we niet op de studioversie horen. Chanel gebruikt dat stukje om achter haar dansers vandaan te komen. Het nummer moet de kijker meenemen op een Spaanse reis. Het lichtspel dat gebruikt wordt symboliseerd vaak de Spaanse vlag en halverwege het nummer zwaait de zangeres met een Spaanse waaier. De mannelijke dansers dragen torero-outfits en het kostuum van Chanel verwijst ook naar diezelfde Spaanse roots. Danstechnisch is dit waarschijnlijk de best ingestudeerde act die we dit jaar op het Songfestivalpodium te zien krijgen. Chanel en haar dansers doen deze routine zo vlekkeloos dat al de acrobatische beenbewegingen kinderspel lijken. Zang technisch zit het allemaal goed en de zangeres is bijzonder goed bij stem vandaag. Het zou oprecht een schande zijn moest Spanje opnieuw in de onderste regionen van het scorebord terecht komen.

flagDuitsland

play

Malik Harris wandelt tussen een reeks muziekinstrumenten en speelt afwisselend op een keyboard, een gitaar en een piano. Er wordt constant rook geblazen op het podium waardoor het podium heel klein en intiem wordt gehouden. De camera speelt in het begin van het nummer constant in op het gezicht van de zanger. Het is pas in de tweede helft van het optreden dat we de zanger en het podium in zijn totaliteit te zien krijgen. Malik draagt een eenvoudige zwarte broek en een grijs T-shirt. Deze outfit past bij het soort nummer dat hij brengt, maar is niet bijzonder. Accenten worden gebracht door een gouden ketting, horloge en ring. De zanger komt er door zijn jeugdigheid goed mee weg. Vocaal klinkt het allemaal perfect en de zanger weet de emoties van het nummer door zijn expressieve gelaatsuitdrukkingen bijzonder sterk over te brengen. Of het nummer ook veel punten zal krijgen valt af te wachten. Het genre doet sterk denken aan dat van Eminem uit het vorige decennium, en klinkt daardoor bijzonder gedateerd.

Advertentie