Uncategorized

UNCATEGORIZED

Volledige resultaten IJsland bekend

De IJslandse omroep RÚV heeft de gedetailleerde uitslagen bekendgemaakt van de twee halve finales en finale van Söngvakeppnin 2016, de lokale songfestivalvoorronde die afgelopen zaterdag haar apotheose kende.

Winnares Gréta Salóme Stefánsdóttir eindigde verrassend genoeg pas derde in haar halve finale, met 20,37% van de stemmen. In de andere semi won Alda Dís Arnardóttir vlotjes, maar werd ook het laagste percentage genoteerd. Helgi Valur Ásgeirsson klokte af op slechts 5,99% van alle geregistreerde stemmen.

In de finale won Arnardóttir de eerste stemronde met ruim 2000 stemmen meer dan Stefánsdóttir (22900 vs 20900). Zangeres Karlotta Sigurðardóttir kwam nog heel aardig opzetten (19500 stemmen), maar maakte net niet genoeg indruk om een plekje in de superfinale in de wacht te slepen. Ook opvallend: Á ny, het enige liedje dat in de finale nog in het IJslands gezongen werd, eindigde tweede bij de vakjury, maar laatst bij het publiek.

In de superfinale versloeg Hear Them Calling van de terugkerende Gréta Salóme Stefánsdóttir met ruim 61% van de stemmen. In totaal werd er exact 88.456 keer gestemd, alleen al in de superfinale. Een heel hoog aantal als je weet dat IJsland slechts 320.000 inwoners telt. Alle exacte resultaten kunnen hier teruggevonden worden: halve finales en finale.

En tot slot: de finale van Söngvakeppin haalde 137.000 kijkers, ofwel bijna de helft van de totale bevolking van het eiland. Het marktaandeel bedroeg 71%, zo blijkt uit cijfers van Gallup.

Advertentie