Algemeen

ALGEMEEN

Belgische voorrondes: deze Songfestivalkandidaten hoopten tevergeefs op comeback

Belgische voorrondes voor het Eurovisiesongfestival. Kijkplezier voor de een, ergernis en een flauw niveau voor de ander. De preselecties kwamen er in verschillende methodes, concepten en tv-formats. Tijd om dat allemaal eens te herbeleven in ons boek 65 jaar België op het SongfestivalBestel alvast jouw exemplaar en krijg hieronder een voorsmaakje. Want naast een uitgebreide geschiedenissectie van het grote Songfestival, lees je in dit unieke boek ook de historiek van onze Belgische voorrondes. Niet alleen met tekst en uitleg, maar ook via puntentabellen en foto’s.

Geproefd hebben van een Songfestivaldeelname en het nog eens willen proberen. Dana International, Edsilia Rombley, Johnny Logan, Helena Paparizou en Alexander Rybak weten hoe dat voelt. Verschillende Belgische ex-deelnemers kregen die kans niet, maar hebben het wel geprobeerd. Hieronder een selectie!

Tonia wou terugkeren in 1968

In 1966 was ze de eerste Belgische die echt scoorde op het Songfestival. Ons land werd met Un peu de poivre, un peu de sel knap vierde. Twee jaar later wou de zangeres dat kunstje nog eens overdoen. Alhoewel … In ons boek krijgt Tonia de kans om te vertellen waarom ze weer opdook in de Belgische preselectie van toen. Ze zong er Il y avait.

Barbara Dex wou terugkeren in 2004 en 2006

In 1993 werd ze allerlaatste, slechter scoren kon haast niet. Misschien daarom dat Barbara Dex zowel in 2004 als in 2006 opnieuw deelnam aan voorronde Eurosong. Daarin deed ze het best goed. Met One Life en Crazy schopte ze het tot in de finale. In 2006 was daar zelfs wat geluk mee gemoeid. Dex werd opgevist vanop de reservelijst nadat een andere voormalige Belgische Songfestivalartiest moest afhaken. Wie? Dat lees je in ons boek! Extra weetje: een paar jaar later stuurde La Dex nog eens een liedje in voor onze preselectie, maar de VRT liet het links liggen.

play
play

Nicole & Hugo wilden terugkeren in 2004

Stel je voor: Nicole & Hugo na de iconische deelname in 1973 nog eens voor ons land naar het Songfestival. In 2004 was het bijna van dat. Het team van Studio 100 spoorde het koppel aan om het nog eens te proberen. Hun liedje Love is All Around werd niet eens slecht ontvangen. De vakjury was gecharmeerd en de punten van het publiek volgden. Al kregen Nicole & Hugo uiteindelijk te weinig punten van de andere jury’s en misten zo op een haar na de finale van Eurosong 2004.

play

Vanessa Chinitor wou terugkeren in 2006

Zoals je hierboven kon lezen: Barbara Dex haalde de finale van Eurosong 2006. Voor Vanessa Chinitor liep haar comeback viel minder succesvol af. Da’s zelfs zacht uitgedrukt. Haar inzending Beyond You en de act werden afgemaakt door de strenge vakjury, onder leiding van Yasmine. Chinitor, die al voor ons zong in 1999, voelde de bui al hangen en werd met amper tien puntjes allerlaatste in de show waarin ze deelnam.

play

Kate Ryan wou terugkeren in 2014

We hebben het lang niet met zekerheid geweten, maar in 2020 biechtte ze het dan toch op! Het was wel degelijk Kate Ryan die in 2014 de geheimzinnige, gemaskerde frontvrouw was van gloednieuwe groep Day One. De band ging met heel wat aandacht lopen en de finale leek binnen handbereik, maar uiteindelijk strandden Kate en haar collega’s met Whoever You Are in de halve finales van Eurosong 2014. In het interview in ons boek kom je weten waarom onze vertegenwoordigster van 2006 met een masker deelnam. Heb jij al een idee?

play

Twee leden van Urban Trad wouden terugkeren in 2014

In de preselectie van 2014 had Kate Ryan gezelschap én concurrentie van twee leden die eigenlijk lid waren van Urban Trad. Veronica was er als een van de zangeressen bij toen de groep tweede werd in Riga! Soetkin Collier moest noodgedwongen thuisblijven nadat er een onderzoek naar haar verleden liep. In 2014 vormden de dames Aelia, maar dat werd een flop. Ze werden voorlaatste in de eerste show van Eurosong.

play

Nieuwsgierig naar meer comebacks? Via deze link schaf je een exemplaar aan van het boek 65 jaar België op het Songfestival. Alle artiesten. Alle verhalen. Ons boek is het allereerste volledige naslagwerk met alle informatie over onze voorrondes én ons land op het Eurovisiesongfestival. Herbeleef 1987, 2004 of een ander jaar. Of verrijk jezelf met kennis over onze interne keuzes. Dit boek wil je hebben!

Advertentie