Algemeen

ALGEMEENTEL AVIV 2019

Songfestival 2019 op 14, 16 en 18 mei in Tel Aviv

Niet Jeruzalem maar Tel Aviv mag volgend jaar het Eurovisiesongfestival verwelkomen. De liedjeswedstrijd gaat in 2019 door op 14, 16 en 18 mei. In EXPO Tel Aviv (International Convention Center) zal het allemaal gebeuren.

In het persbericht op Eurovision.tv staat te lezen dat de tweede grootste stad van Israël een creatief en degelijk voorstel ingediend heeft op alle vlakken. Jeruzalem en Eilat dienden ook een dossier in, maar werden dus niet geselecteerd.

Data bekend

De voorbije Songfestivals in Israël vonden plaats in Jeruzalem, Tel Aviv debuteert. Plaats van het gebeuren: EXPO Tel Aviv (International Convention Center). De eerste halve finale gaat door op 14 mei, 16 mei volgt de tweede halve finale en de grote finale komt er op zaterdag 18 mei.

‘Spectaculaire editie’ 

Jon Ola Sand, Executive Supervisor van het Songfestival: ‘We willen alle steden bedanken die een dossier ingediend hebben, en omroep KAN om ons te helpen om de finale beslissing te maken. Alle kandidaturen waren voorbeeldig, maar uiteindelijk was het Tel Aviv die voor de beste omkadering kan zorgen voor het grootste muziekevenement ter wereld. We kijken er naar uit om het Songfestival naar een nieuwe stad te brengen en om samen met KAN verder te werken zodat het festival van 2019 de meest spectaculaire editie tot nu toe zal worden.’

Met deze bekendmaking komt er een einde aan de zoektocht om een gaststad te vinden. Die verliep niet volledig vlekkeloos. Jeruzalem leek lange tijd de meest aangewezen optie, maar zowel de EBU, delegaties uit het buitenland als politici en geestelijken in Israël waren niet al te happig op deze gaststad. Dat schreven we eind mei al. Terwijl Tel Aviv meer en meer koploper werd, zorgde de politiek in het land er even voor dat een festival in Israël op losse schroeven kwam te staan. De regering deed moeilijk over een grote geldkwestie, waardoor omroep KAN in de problemen kwam.

Zoals Sand zegt kunnen de EBU en KAN zich nu focussen op de hele organisatie van het 64e Songfestival. Dat zal nog een hele kluif worden, want onlangs verscheen nog een open brief waarin verschillende artiesten oproepen om het komende festival in Israël te boycotten als het doorgaat. En doorgaan, zal het.

Advertentie