Israël

ISRAELEBUTEL AVIV 2019

Ruzie tussen regering en omroep Israël bereikt kookpunt

In Israëlische media wordt gemeld dat de Israëlische regering van premier Netanyahu en de staatsomroep KAN meer dan ooit met elkaar in de clinch liggen. De inzet: een slordige twaalf miljoen euro. De omroep dreigt nu om de handdoek in de ring te gooien en het Songfestival niet te organiseren.

Het leek allemaal de goede kant op te gazan: de regering en KAN hadden vorige week nog een naar eigen zeggen ‘constructieve’ vergadering gehad waarbij een budget voor het Songfestival 2019 overeen werd gekomen. Het ging daarbij om zo’n 35 miljoen euro, waarvan de Israëlische belastingbetaler twee derde zal mogen ophoesten en het resterende bedrag uit de ticketverkoop en promotie gehaald zou worden. In tegenstelling tot wat momenteel via het Belgische persagentschap Belga in de media verschijnt, gaat het dus niet om een budget van 24 miljoen euro, maar van 35 plus nog eens twaalf miljoen euro, waarbij dat laatste bedrag wordt teruggestort na afloop van de wedstrijd.

Maar er was nog één heikel punt, en daardoor zijn de spanningen de afgelopen dagen gestegen tot een hoogtepunt. De EBU vraagt bovenop het al geplande budget nog eens twaalf miljoen euro van de Israëli’s. Dat bedrag wordt op een geblokkeerde rekening gezet en wordt volgend jaar na afloop van het Songfestival teruggestort. De bedoeling daarvan is de financiering van het liedjesfestijn te verzekeren. Dat voorschot zorgde voor een nieuw geschil tussen de regering en de omroep van Israël, want geen van beide partijen wil dat bedrag ophoesten. KAN vroeg en kreeg al uitstel van betaling van de EBU, maar de uiterlijke deadline is op dinsdag 14 augustus. In een open brief van de omroep KAN aan de Israëlische regering, schrijft CEO Gil Omer volgens Wiwibloggs het volgende:

“Na 14 augustus 2018 is er geen weg terug (…) en kan het Songfestival 2019 niet meer plaatsvinden in Israël.”

De regering is van mening dat KAN een lening moet aangaan om de storting zelf uit te kunnen voeren, maar de omroep vindt dan weer dat de regering over de brug moet komen met de nodige shekels (de munteenheid in Israël), omdat het budget van KAN uitgeput is en zelfs geen lening meer aankan. De EBU heeft vooralsnog niet gereageerd op het bericht, maar zit wellicht met de handen in het haar: na de chaotische organisatie van het Songfestival 2017 in Kiev, stapelen de problemen zich nu ook weer maanden voor het feitelijke festival al op.

Update: Volgens het Israëlische nieuwsmedium Haaretz is er een akkoord in de maak. Daarbij zou omroep KAN een lening aangaan om de twaalf miljoen euro te storten aan de EBU. In ruil staat de Israëlische regering borg voor de lening, en zal zij KAN vergoeden als het Songfestival toch niet in Israël kan doorgaan omwille van situaties als oorlogen of aardbevingen. De regering, de omroep en de EBU hebben het nieuws nog niet formeel bevestigd.

Advertentie