De 12 punten van

DE 12 PUNTEN VAN

De 12 punten van … Diva MayDay

Nu het terug wat rustiger is in de wereld van het Songfestival en we wachten op nieuwe ontwikkelingen voor een volgende editie, hebben we tijd voor een nieuwe reeks. In De 12 punten van … vroegen we aan een bekende Vlaming of bekende Nederlander zijn of haar top drie allertijden van het Songfestival. Natuurlijk vertelden ze ons ook waarom nu juist deze drie nummers.

Wat zou deze reeks zijn zonder een in het oog springende gast? Daarom vandaag de top drie van Nederlands bekendste showqueen: Diva Mayday. Mayday is een boegbeeld en voorbeeld voor vele jonge travestie-artiesten maar ook een ambassadeur voor LGTBQ-groepen. Ze staat dit jaar maar liefst dertig jaar op de planken en is nog altijd even populair. Ze brak door op een verkiezing in 1995 is sindsdien niet weg te denken uit de media, op de rode loper … Ze is een graag geziene gaste in talkshows, presenteert evenementen doorheen heel Nederland én is nog eens een veel gevraagde dj. Vechten voor gelijke rechten staat bij haar bovenaan het verlanglijstje. In 2016 mocht ze ook de OUTtv Media Award ontvangen, mede dankzij haar inzet voor de LGTBQ-gemeenschap. Dit jaar had ze ook haar eigen Songfestivalavond in een van de grootste hotels in Amsterdam. Haar top drie is vooral gebaseerd op naar wie ze opkijkt en wie haar kon raken als artiest.

3. Svetlana Loboda – Be My Valentine – Oekraïne 2009

Svetlana die in 2009 meedeed vond ik te gek. Het is niet te verstaan maar de outfit, de laarzen, het haar, de dansers… Het doet een beetje denken aan ‘Express Yourself’ van Madonna met de tandwielen uit de Blond Ambition tour. De choreografie is ook nog eens waanzinnig met de acrobatische stunts. Ik, als showgirl, vind het gewoon heerlijk.

2. Conchita Wurst – Rise Like A Phoenix – Oostenrijk 2014

Natuurlijk kan mijn vriendin Conchita Wurst niet ontbreken. Zij was degene die Nederland van de eerste plaats kon weerhouden in 2014. In Nederland sprak iedereen toen van een schande omdat we niet gewonnen hadden, maar Conchita was gewoon een terechte winnaar. Ik heb na haar overwinning veel met haar mogen werken en we waren samen ambassadeur van Europride, wat in 2016 in Amsterdam werd gehouden. Ik spreek haar nog regelmatig, ook dit jaar stond ik met haar op de pride in Gran Canaria.

1. Dana International – Diva – Israël 1998

Ja natuurlijk staat Dana op nummer 1. Ik keek naar het Songfestival in 1998 en Dana was natuurlijk een held voor mij, een openlijk transseksuele vrouw die meedeed én ook nog eens in een outfit van Jean-Paul Gaultier… dat moest ik wel geweldig vinden. Ik heb daarna een keer of vijf met haar gewerkt. De laatste keer was tijdens de pride in Sitges waar we samen de mainstage hebben gedeeld. Nog een leuk weetje: haar video voor ‘Free’ is zelfs door een vriend en buurman Fritz Kok geregisseerd.

Wil je graag weten waar je Diva Mayday aan het werk kan zien? Via Facebook en Instagram blijf je altijd op de hoogte.

Advertentie