DSVS 2016

DSVS 2016

DSVS: Onze experts over Armenië, Finland & Griekenland

Onze experts beginnen bij het begin, met het beoordelen van de eerste drie liedjes uit de eerste helft van de eerste halve finale, op dinsdag 10 mei.

Alle landen zullen op alfabetische volgorde worden beoordeeld, en daarom starten we met Armenië, Finland en Griekenland.

Armenië: Iveta Mukuchyan – LoveWave

play

Stijn Depoorter: Voor haar intro haalde Iveta de mosterd overduidelijk bij Adele. Helaas stopt de vergelijking daar. Ze zingt niet slecht maar haar vocale uithalen kunnen me veel minder bekoren dan die van de Britse. Het lied is een Armeense potpourri van verschillende muziekgenres waardoor ik opgelucht ademhaal als haar lovewaves de kust bereiken.

Fabian Feyaerts: Het is speciaal, een buitenbeentje, iets vernieuwds. Vaak zijn de speciallekes op een songfestival net niet toegankelijk genoeg voor het grote publiek. Op zich geen slecht nummer, maar ik vrees dat dit nummer niet genoeg zal binnenkomen bij de meeste kijkers.

Sam Jaspers: Het liedje begint heel moeilijk, maar wel hedendaags. Na een halve minuut trekt het zich zeer opvallend en geslaagd op gang. Het refrein is nogal eentonig en helaas soms ook wat schreeuwerig. Hopelijk wordt dat live niet te veel van het goede. De stem van Iveta doet me bij bepaalde noten wat denken aan Anastacia. De stukjes met de duduk vind ik heel mooi. Ze trekken wat mij betreft het liedje naar een hoger niveau. Kan goed scoren, denk ik.

Fabio Ponente: Ik hou van de melodie en de klassieke en rockinvloeden! Dit nummer geeft zin om het te herbeluisteren. Is dit een songfestivalnummer? Klassiek gezien niet, maar dat hoeft zeker niet altijd gevolgd te worden! Voor mij is dit een heel goed nummer!

Roy Van der Merwe: Het lied begint mooi, maar dan komt er een geluidsgolf die me zowaar wegblies. Het wordt allemaal een beetje té. Ik heb veel moeite om de Engelstalige tekst te volgen, waardoor het net zo goed in eender welke taal gezongen zou kunnen worden. Vorig jaar vond ik Armenië goed, maar ik ben niet zeker of ze het zo goed kunnen doen als vorig jaar.

Finland: Sandhja – Sing It Away

play

Stijn Depoorter: Een stoer ogende meid die een cheesy popnummer zingt, het Finse antwoord op Miley Cyrus dus. Het nummer is er eentje van dertien in een dozijn maar ik moet bekennen dat ik er wel vrolijk van werd. Naar het einde toe humde ik al het refrein al mee als een dartel veulen in de discowei.

Fabian Feyaerts: Al heeft dit nummer misschien niet de strafste strofes, toch weet dit nummer me te grijpen en vast te houden in zijn refrein. Zodra dat voor de eerste keer langskomt, geeft het me zeker het gevoel van niet stil te kunnen zitten. En dat heeft een goede song nodig. Het moet je pakken, of dat nu in zijn eenvoud is, of door te willen dansen. Op een songfestival is dat een heel belangrijke factor en Finland heeft het volgens mij in zich.

Sam Jaspers: Dit vind ik op elk vlak nogal middelmatig en weinig overtuigend. Net als Armenië een beetje schreeuwerig, maar minder van deze tijd. Het lijkt te mikken op hits van John Newman & co, van een paar jaar geleden. De ‘euh euh euh’ in het midden mogen ze wat mij betreft ook weglaten. Het liedje is best melodieus, maar aarzelt om de vrolijke discokaart te trekken. Daardoor springt het er niet uit. De clip doet me vrezen dat het ook visueel niet echt opvallend uit de hoek zal komen, maar dat valt natuurlijk nog af te wachten. Een grijze muis dus, deze Sandhja, maar gelukkig wel een uptempo-muisje.

Fabio Ponente: Een happy uptemponummer met hier en daar wat disco-invloeden, en doorspekt met herkenbare deuntjes. Voor mij is dit niet slecht, maar het is allesbehalve vernieuwd en verrassend. Ik word er warm noch koud van.

Roy Van der Merwe: Ik wist dat elk nummer een verbetering zou zijn ten opzichte van de inzending van vorig jaar. Ik las uitstekende recensies over de liedjes in de Finse selectie, waardoor ik hooggespannen verwachtingen had. En ja, Sing It Away is stukken beter dan Aina mun pitää van vorig jaar, maar toch kan het mijn aandacht niet houden. Hebben de Finnen hun finalekansen weggezongen? Het is alleszins geen lied dat ik met plezier vaak wil herbeluisteren.

Griekenland: Argo – Utopian Land

play

Stijn Depoorter: Het lied begint met een uitgerekte klaagzang en dat is de voorbode van een drie minuten durende Griekse tragedie. De Engelse tekst heeft evenveel diepgang als het kleuterrijmpje ‘Hoedje van papier’ en de rap lijkt op die van nonkel Konstantinos als hij teveel aan de ouzo heeft gezeten.

Fabian Feyaerts: Dit is een nummer dat me totaal niets doet. Ligt het aan de zwakke refreinen of de strofes die me niets doen? Misschien de combinatie? Het doet me weinig tot niets. Zelfs met een sterke act haalt deze song finale niet…

Sam Jaspers: Het liedje van Argo begint een beetje geheimzinnig en veelbelovend. De mix van de traditionele klanken en de moderne rapstrofes werkt wel, vind ik. Maar het refrein is er te veel aan. Het is zeemzoet en irriteert. Het ligt wellicht ook aan de Engelse tekst. Ik heb liever dat ik de taal niet versta dan dat ik Engelse zinnen hoor die me storen. Maar goed, wellicht hoort er wel een mooie act bij en als we het refrein wegdenken, kan het puur muzikaal wel voor mij.

Fabio Ponente: Ik ben een grote fan van de Griekse invloeden. Ze geven me altijd de onmiddellijke zin om te dansen! Dit lied heeft een leuke melodie, maar helaas blijft het allemaal wat eentonig. Ik had er eigenlijk meer van verwacht. De stem van de vrouw is me ook iets te rechtlijnig om van dit nummer te kunnen genieten zoals ik zou willen.

Roy Van der Merwe: Ik vind de titel Utopian Land geweldig, maar de songtitel is helaas 1000% beter dan het lied zelf. De videoclip spoort me niet aan om naar dit Utopia te gaan. Ik wil dit in kleur zien, en misschien ook zonder iemand die ervan lijkt weg te lopen. Een ingenieuze manier van podiumsetting zou het nummer nog kunnen opvijzelen, maar momenteel doet het niets voor me. Ik heb helemaal niet de zin om dit nog eens te beluisteren.

Morgen beoordelen onze experts de inzendingen uit Hongarije, Kroatië en Moldavië.

Advertentie