Australië

AUSTRALIEDSVS 2016

DSVS: Onze experts over Australië, Ierland & Israël

In de eerste aflevering van het drieluik van deze week neemt ons zeskoppig expertenpanel de liedjes uit Australië, Ierland en Israël onder de loep.

AUSTRALIË: Dani Im – Sound of Silence

play

Stijn Depoorter: Alweer geen Minogue op het songfestivalpodium, maar met Dami Im vaardigt Australië wel een andere diva af. Vocaal dan toch, geen idee of ze ook kapsones heeft. Sound of Silence is een degelijk lied dat zo uit de playlist van Q-Music lijkt weggeplukt. De overwinning van Loreen in 2012 zindert zonder twijfel nog na in deze inzending. Zelf loop ik er (nog) niet wild van maar ik zou niet verwonderd zijn als de ESF-karavaan zich volgend jaar naar Sydney moet verplaatsen.

Fabian Feyaerts: Wanneer het nummer aanzet, heeft het me wel van bij het begin vast. De stem en de song vormen één geheel, daar valt niet over te twisten. Is dit dé song die uiteindelijk zal de top 5 halen? Geen idee. Voor vele Eurosongfans zal dit nummer net niet genoeg vernieuwen, of triggeren. Voor anderen zal de herkenbaarheid de doorslag geven. Australië moet dit jaar via een voorronde zijn plaats in de finale zien te bemachtigen, en dat zal nipt wel of nipt niet worden.

Fabio Ponente: Hier heb ik werkelijk geen woorden voor… Deze song raast helemaal doorheen mijn lichaam, tot op het bot. Het lied is super, de stem is geweldig en Dani Im is een knappe verschijning. De Russen mogen oppassen met dit op de loer.

Roy Van der Merwe: Een flinke verbetering ten opzichte van hun eerste inzending van vorig jaar. Dit is natuurlijk geen klassieker als het gelijknamige lied van Simon & Garfunkel, maar Dani heeft een sterke stem, en het lied houdt je aandacht. Jammer dat ze niet een regel in het Koreaans zingt om het echt exotisch te maken.

Ellen Volders: Deze zangeres won eerder al de Australische versie van X-Factor, dus het is geen verrassing dat de Sia-achtige powerballad goed gezongen is, maar het nummer laat me helemaal koud. Er is weinig origineels of verfrissend aan. Het heeft wel een grote Eurovisonvibe en ik verwacht dat ze het niet slecht zal doen op het songfestival – en de bookies samen met mij –, maar een overwinning zit er volgens mij niet in. Geef mij dan maar Sia zelf.

IERLAND: Nicky Byrne – Sunlight

play

Stijn Depoorter: Een paar jaar geleden Blue, nu Westlife, een mens kan maar hopen dat er ooit een Spice Girl warmloopt voor het songfestival. Over naar het lied: Sunlight is ideaal om als achtergrondmuziek te fungeren in een zomerse reclamespot van een of andere autogigant die een nieuw model wil lanceren. Dat gezegd zijnde, als alle nostalgische bakvissen hun gsm voor hem bovenhalen, zal het wel in de finale geraken.

Fabian Feyaerts: Na enkele miskleunen, ik denk dan aan een pluchen kalkoen, wil Ierland nog eens een poging doen om wél te scoren op een Songfestival. Al is de song net iets te gedateerd vrees ik. Voor Ierland de ideale gelegenheid om een oude bekende van onder het stof te halen. Of deze recycling een goed idee was, betwijfel ik een beetje. Toch zal Nicky op heel wat stemmen kunnen rekenen van zwaar verheesde vrouwen die tien jaar terug als jonge meisjes hun stembanden schor hebben geschreeuwd

Fabio Ponente: Een heel happy song met een leuke en verfrissende melodie. Maar als ik heel even streng mag wezen: dit is absoluut niets nieuws. Wat mij betreft gaat Ierland wel zeker door naar de finale, maar winnen zullen ze hier niet mee.

Roy Van der Merwe: Dit lied heeft al voor de nodige zonneschijn in mijn leven gezorgd. Het lied is heel catchy, en ik ben ervan overtuigd dat de Ieren het goed zullen doen. Nicky heeft een aangename stem, is redelijk aantrekkelijk en zou de Måns Zelmerlöw van dit jaar kunnen zijn. Gezien zijn verleden als lid van Westlife, zou hij moeten kunnen rekenen op een grote schare fans om op hem te stemmen.

Ellen Volders: Ierland gaat voor zijn achtste overwinning met ex-West Life zanger Nick Byrne (Waar is de tijd?) Sunlight is een heel veilig en saai nummer. Niets mis mee, maar het gaat niet overeind blijven in de hele resem liedjes. Maar misschien werkt zijn bekendheid in zijn voordeel, who knows. Maar bekendheid is niet altijd een plus, vraag dat maar aan Engelbert Humperdinck (die het Verenigd Koninkrijk vertegenwoordigde in 2012 en 25e werd, red.).

ISRAËL: Hovi Star – Made of Stars

play

Stijn Depoorter: De Israëlische Hovi Star lijkt wel een jongere versie van Anohni van Antony and the Johnsons.  Zijn stemkwaliteiten vind ik jammer genoeg minder begeesterend. Begeesterend is ook niet meteen een bijvoeglijk naamwoord dat ik voor zijn lied zou gebruiken. Het gaat snel vervelen en zo halverwege het nummer verslapte mijn aandacht en begon ik me af te vragen wat de privacycommissie zou denken van al die drones in de videoclip.

Fabian Feyaerts: Het nummer begint op één of andere manier met een dosis nieuwsgierigheid. Je voelt van héél vroeg in de song dat dit nummer zal laten wachten op een late explosie aan power. En zoals verwacht explodeert het nummer, maar voor mij net iets te laat om te blijven boeien. Ik geef dit nummer toch het voordeel van de twijfel omdat we pas op het Songfestival zelf zullen kunnen oordelen hoe ze dat ‘wachten’ zullen opvullen

Fabio Ponente: Ja, dit vind ik heel leuk. Zeker in deze moeilijke tijden zingt Hovi heel mooie woorden. Ik word geraakt door de emoties die het nummer uitstraalt. Ik ben ook een fan van de opbouw, en vooral van het aanwezig dramagehalte. Hovi is een leuke artiest waar zijn concurrenten zeker voor moeten oppassen.

Roy Van der Merwe: Vorig jaar was ik in de minderheid omdat ik Golden Boy niet goed vond, en nu ben ik in de minderheid omdat ik Made of Stars wél goed vind. Ik weet dat sommigen zeggen dat het wat te monotoon en repetitief is, maar er zijn dit jaar veel en veel slechtere nummers bij. Ik durf niet te voorspellen of Israël de finale zal halen of niet, maar de laatste plek zal het land sowieso moeten kunnen ontlopen.

Ellen Volders: Een mooie boodschap in het nummer, dat wel. We zijn allemaal gelijk, gemaakt van sterren en we moeten onze verschillen overkomen. Niet slecht, maar geen kandidaat voor de overwinning volgens mij, ik ben wel benieuwd hoe de bijzondere Hovi op het podium zal verschijnen.

Morgen kijken onze experts naar de inzendingen uit Letland, Litouwen en Polen.

Advertentie