DSVS 2016

DSVS: Wat zeggen onze experts over de laatste 4 finalisten?

Vandaag nemen onze experten de laatste vier finalisten onder de loep: Litouwen, Nederland, Rusland en Spanje.

LITOUWEN: Donny Montell – I’ve Been Waiting for This Night

Jelle Brans: Nou, kleine Donny is er looksgewijs zeker niet op achteruit gegaan sinds zijn laatste deelname. Ook muzikaal levert hij opnieuw een behoorlijk, hedendaags klinkend popnummer af dat een goeie kans maakt op een top-10-notering. Onmiddellijk meezingbaar, straffe climax en had ik al gezegd dat Donny er looksgewijs niet bepaald op achteruit is gegaan?

Stijn Depoorter: Wat mij betreft is dit een van de radiovriendelijkste inzendingen van het jaar, de halve finale overleven lijkt me dan ook een koud kunstje voor Donny. Wie weet overtreft hij in de finale zelfs de zesde plaats van het tenenkrommende We Are the Winners uit 2006 en eindigt hij zodoende als de best scorende Litouwse act ooit op het songfestival.

Fabian Feyaerts: Een sterke song die perfect op de radio kan! Ik geloof wel dat dit nummer geen overwinning nodig heeft om te scoren bij een groot publiek. Bij de grote overwinning zal dit nummer ongetwijfeld op menig party een floorfiller worden, maar Euphoria zal het niet kunnen overtreffen. Toch knap werk.

Joyce Lemmens: Volgens mij roept de finale niet naar dit rommelig geheel. Wie weet kan Donny wel overtuigen met z’n moves en z’n looks? Op het nummer kan hij volgens mij niet rekenen om kans te maken.

Axel Hirsoux: Het Litouwse nummer blijft goed hangen. Het is een heel aangenaam lied om naar te luisteren. Ik weet niet goed of het de finale wel zal halen, maar voor mij verdient het dat in ieder geval wel.

Fabio Ponente: Hit voor de hitparade, festival TOP 10.

NEDERLAND: Douwe Bob – Slow Down

Jelle Brans: Authentiek is al enkele jaren het codewoord voor de Nederlandse inzendingen. Ook Douwe Bob zorgt ervoor dat onze Noorderburen niet met het schaamrood op de wangen zullen zitten tijdens de wedstrijd. Een mooi, zij het wat eenvoudig liedje dat hopelijk een Tom Dice-achtige meerwaarde zal krijgen wanneer het live wordt gebracht. En verder: aardig radiovoer. Radio 2-voer dan wel.

Stijn Depoorter: Een paar dagen geleden hoorde ik dit op de radio toen ik in Nederland was, en ik betrapte mezelf erop dat ik oprecht van het nummer genoot. Tussen al de afkooksels van recente Ultratophits kan Slow Down letterlijk en figuurlijk een rustpunt zijn op deze songfestivaleditie. Ik hoop dan ook dat Douwe na 14 mei in het rijtje met Anouk en The Common Linnets zal thuishoren en niet in dat van Sieneke en De Toppers.

Fabian Feyaerts: Zoals elk jaar zullen wij heel wat punten aan onze noorderburen geven, maar dit is niet meteen hun beste inzending in jaren, vind ik persoonlijk. Had dit nummer niet uit Nederland gekomen, dan haalden we nu onze tweede zak borrelnootjes boven, schonken we ons een nieuwe gin-tonic in en wachtten we tot de 3 minuten Slow Down om zijn. Ook dit wordt niet meteen de grote radiohit van het songfestival zonder een overwinning.

Joyce Lemmens: Onze noorderburen hebben telkens zo’n leuke inzending! Instant happiness bij het horen van Douwe Bob’s Slow Down en een geheimpje: I’ve killed the replay button… Een leuk nummer, leuke artiest met een herkenbare stem, ik denk dat al deze factoren ervoor gaan zorgen dat-ie toch wel kan scoren op het Songfestival!

Axel Hirsoux: Het Nederlandse nummer vind ik heel leuk. De zanger komt ook zeer sympathiek en leuk over. Dit hoort sowieso thuis in de finale.

Fabio Ponente: Voor mij een hitparade notering voor zijn uniekheid, FESTIVAL TOP 5.

RUSLAND: Sergey Lazarev – You Are the Only One

Jelle Brans: Ons hoofd eraf als dit geen top-3 wordt. Moedertje Rusland is vreemd genoeg een van die landen die de essentie van het songfestival helemaal lijkt te begrijpen. Ze gaat er altijd een klein beetje over, maar nooit zo ver dat het problematisch wordt. Ook dit nummer is weer dermate professioneel en met zoveel overtuiging gemaakt dat je niet anders kan dan overstag gaan. Bij het publiek zal Sergey sowieso hoge ogen gooien. Of de Russen dit jaar ook effectief de hoofdvogel gaan afschieten, zal allicht afhangen van de vakjury’s. Wij zetten hier alvast ons geld op in.

Stijn Depoorter: Zal Rusland erin slagen om voor het vijfde jaar op rij in de top-10 te eindigen? Ik vermoed van wel. Traditiegetrouw krijgt het land heel wat punten van de buurlanden en ik ben er vrijwel zeker van dat deze discostomper ook op bijval in de Europese huiskamer zal kunnen rekenen. In de charts zal het nummer niet meteen potten breken, maar ik denk wel dat het de komende jaren in de playlist van de lokale gay bar zal opgenomen worden.

Fabian Feyaerts: De song is vooral door de visuele extra’s in de clip een hoogvlieger, maar zonder songfestival haalt dit nummer zelfs de eerste luisterronde van de radiostations amper. Dus vrees ik dat dit niet meteen de grote airplay-slokop zal worden dit jaar. Maar soms moet een winnend lied niet op de radio grijsgedraaid zijn. De geschiedenis heeft al bewezen dat songs winnen en niet echt dé radiohit van het jaar worden. Dus als Rusland visueel straf uitpakt, dan kunnen ze toch hoog scoren!

Joyce Lemmens: Sergey gaat volgens mij moeten overtuigen met zijn looks, want het nummer zelf heeft volgens mij te weinig ‘slaagkans’. Misschien is het geheel ook nét een tikkeltje te overweldigend voor het songfestival. Op de radio gaan we deze song achteraf niet meer horen, denk ik.

Axel Hirsoux: Een zeer goed nummer van Rusland! Het land wil heel graag winnen. Maar alles is mogelijk. Moskou 2017? Why not!?

Fabio Ponente: DIKKE DIKKE HIT, festival overwinning ? TOP 3 ?

SPANJE: Barei – Say Yay

Jelle Brans: Het Songfestival is – zij het met enige vertraging – de 21ste eeuw binnengeloodst, en dit nummer is daar een goed bewijs van. Een persoonlijke favoriet en alweer een lied dat zo in de hitparades zou kunnen: het doet denken aan Avicii, aan Swedish House Maffia, zelfs een beetje aan onze Dimitri Vegas & Like Mike. Bij deze inzending zal veel afhangen van de staging en de vocale prestatie van Barei. Het verleden heeft uitgewezen dat dancenummers pur sang het steevast minder goed doen op het songfestival dan wordt verwacht. We duimen alvast!

Stijn Depoorter: Het kan alle kanten uit met deze inzending, zelfs de bol van Madame Soleil kleurt troebel. Het is een aanstekelijk popdeuntje, maar is het aanstekelijk genoeg om stemmen te sprokkelen? De rechtstreekse finaleplaats heeft de landen van de Grote Vijf al vaker parten gespeeld en de kans is reëel dat Europa ‘Nay’ zegt tegen Say Yay.

Fabian Feyaerts: Dit jaar gaat Spanje voor goud! Dat voel je aan alles. Een enorme hitgevoelige song, een hedendaags, straffe stem, een verschijning die perfect in het plaatje past… En als klap op de vuurpijl een dansje dat ongetwijfeld miljoenen kijkers direct uit hun zetel laat veren om het proberen na te doen. Dit is wat men noemt een plaatje dat klopt! Deze song mag voor mij elke ochtend mijn dag goed laten beginnen.

Joyce Lemmens: Deze Spaanse gaat gewoon bijna iedereen meekrijgen met haar zomerhitje in wording! Benieuwd of de act evenveel energie als de clip zal uitstralen. Ik durf ervoor te wedden dat we dit nummer nog vaak gaan horen (en meezingen)!

Axel Hirsoux: Ik heb gewoon zin om aan Barei “Yay” te gaan zeggen. Het liedje is vrolijk en blijft enorm in je hoofd hangen. Ik zou echt verbaasd zijn moest Spanje niet hoog eindigen dit jaar.

Fabio Ponente: Zomernummer=hitparade YES, festival TOP 10

Advertentie