DSVS 2017

DSVS 2017

Vanaf morgen: De Stem van Songfestival.be 2017!

Vanaf morgen gaat Songfestival.be een maand lang op zoek naar hét nummer van het 62e Eurovisiesongfestival. Voor de tweede keer organiseren we De Stem Van Songfestival.be, maar nu met een nieuw logo en in een nieuw concept!

Alle 43 songs voor Kiev zijn inmiddels gekend, en de komende weken rest er ons niets behalve eindeloos speculeren over de winstkansen van de kandidaten en het opmaken van lijstjes en rangschikkingen. Het gat tussen de nationale voorrondes en de start van de repetities vult Songfestival.be voor de tweede keer op met De Stem Van Songfestival.be (vanaf hier DSVS), al is het opzet anders dan vorig jaar.

1e ronde (20/03 – 07/04)

In twee stemrondes zal bepaald worden wie Amir en J’ai cherché uit Frankrijk opvolgt als winnaar van DSVS. De eerste ronde start morgen en wordt volledig afgewerkt op onze Facebookpagina. De komende drie weken krijg je daar telkens van maandag tot vrijdag  een filmpje te zien met fragmenten van drie songs voor Kiev, die in duel tegenover elkaar staan. Je kan stemmen door jouw favoriet van de drie een gepaste like te geven. Het land dat ’s avonds de meeste likes heeft, gaat door naar de tweede stemronde, de finale. De andere landen vallen onherroepelijk af.

Naast het filmpje op Facebook zal je elke dag op deze site een artikel met daarin de volledige liedjes, informatie over de kandidaten én de winnaar van de statistieken. Op basis van eerdere behaalde prestaties voorspellen we welk land van de drie het meeste kans heeft om naar de finale te gaan. Die informatie telt niet mee in het eindoordeel: enkel jij bepaalt! Een uitzondering: bij een gelijkstand gaat de winnaar van de statistieken door.

Dat zal zich vijftien keer herhalen. Omdat er 43 landen zijn, zijn er dertien duels van drie landen en twee met slechts twee landen. Uit elk duel stoot enkel de winnaar door naar de finaleronde. De volgorde van de landen is willekeurig bepaald per helft van de halve finale waarin de landen in januari ook willekeurig werden geloot tijdens de allocation draw.

2e ronde (17/04 – 22/04)

Tussen de eerste en de tweede ronde zal een week ‘rustpauze’ zitten. De vijftien overblijvende songs worden dan namelijk ook beoordeeld door een professionele vakjury. Elk jurylid zal alle liedjes recenseren én rangschikken. De opgetelde rangschikkingen van de juryleden worden geconverteerd in songfestivalpunten van een tot twaalf, en tellen mee voor 50% van het eindresultaat.

De andere 50% komt natuurlijk nog steeds van het publiek. Er worden opnieuw vijf duels gehouden op onze Facebookpagina met bijhorend artikel op de website, waarin je de recensies van de juryleden kan vinden. Jullie punten worden berekend op basis van het aantal likes dat de landen krijgen. Zo wordt over de vijf dagen en duels heen een rangschikking gemaakt. Ook die rangschikking wordt geconverteerd naar songfestivalpunten van een tot twaalf.

In ware songfestivalstijl worden de punten van jury en publiek opgeteld, en het land dat dan bovenaan staat, wint DSVS! Bij een gelijkstand geven de punten van het publiek natuurlijk de doorslag. De resultaten worden bekendgemaakt op zaterdag 22 april.

Schematisch

Het hele verloop van DSVS vind je nog eens schematisch terug in onderstaande tabel. Afspraak vanaf morgen om 09.00 uur stipt voor de start!

 Ronde 1Ronde 2
DataMaandag 20 maart - Vrijdag 7 aprilMaandag 17 april - Zaterdag 22 april
Aantal landen & duels43 & 15 (13 van 3 landen, 2 van 2 landen)15 & 5 (van 3 landen)
Stemsysteem100% publiek (via Facebook)50% publiek (via Facebook), 50% jury

Advertentie