EBU

EBU

‘American Song Contest’ gaat in 2021 van start

In de ochtend van 7 augustus werd bekendgemaakt dat het Eurovisiesongfestival volgend jaar de grote plas oversteekt. In de herfst van 2021 zal namelijk de eerste editie van het American Song Contest plaatsvinden.

Er waren al langer geruchten over een Amerikaanse versie van het Songfestival, maar die lijken nu waarheid te worden. De nieuwe uitvoerend producent van de liedjeswedstrijd, Martin Österdahl, zei het volgende: ‘Het succes van het Eurovisiesongfestival duurt al 65 jaar en de wedstrijd wordt wereldwijd steeds populairder. Het is tijd voor de Verenigde Staten om kennis te maken met dit spektakel via hun eigen versie, de American Song Contest.’

Format

Volgens wat nu bekend is, zouden de verschillende staten artiesten mogen afvaardigen die het tegen elkaar zullen opnemen. Eerst zullen onderlinge duels gehouden worden tussen twee staten tijdens vijf tot tien voorrondes. Daarna volgen nog halve finales en uiteindelijk een grote finale. De keuze voor de inzendingen zou gebeuren door de inwoners van elke regio samen met een zogenaamde American Song Contest Academy, die bestaat uit Amerikaanse muziekexperten. Net als bij het Eurovisiesongfestival kan gekozen worden voor een soloartiest, een duo of een groep tot zes personen en mogen enkel nieuwe nummers gebracht worden.

Het American Song Contest zou doorgaan in de herfst van 2021, tijdens het Amerikaanse feestdagenseizoen dat loopt tussen oktober en december. Precieze data zijn nog niet bekend.

Het team

De productie voor de shows bestaat uit onder andere Anders Lenhoff, Peter Settman, Ola Melzig en Christer Björkman. Die laatste is bekend van z’n deelname aan het Songfestival in 1992 en als producer van de Zweedse nationale voorronde Melodifestivalen. Ben Silverman is de laatste producer, maar niet de minste. Hij zorgde onder meer voor het succes van de Amerikaanse versie van The Office, The Biggest Loser en Ugly Betty. De Amerikaan is zich bewust van de uitdaging die het team staat te wachten om het Songfestival in Amerika te introduceren. ‘Ik ben hier al 20 jaar mee bezig. Ik hou van de wedstrijd!’, vertelde Silverman.

Worldvision?

In de zomer van 2017 werd bekend gemaakt dat er een Aziatische versie zou komen van het Eurovisiesongfestival. Daar is (voorlopig) niets van in huis gekomen, dus misschien kunnen er bij het American Song Contest ook een aantal vraagtekens geplaatst worden. Het verschil is dat de Aziatische variant afhankelijk is van verschillende landen en de Amerikaanse enkel een nationaal akkoord nodig heeft.

De vraag blijft of het uiteindelijke doel van de organisatie van het Songfestival is om een wereldwijde liedjeswedstrijd voor elkaar te krijgen. De Amerikaanse versie zat al langer in de pijplijn, maar wordt nu pas officieel. Een Aziatische variant is nog niet helemaal uitgesloten en wie weet waar de EBU nog aan werkt. Lees hier onze analyse die we eerder maakten over een eventuele Worldvision.

Amerikaanse artiesten

Tijdens de American Song Contest zal het niet voor het eerst zijn dat een Amerikaanse artiest op een Songfestivalpodium staat. Katrina Leskanich, de zangeres van Katrina & the Waves, won als Amerikaanse zelfs de liedjeswedstrijd in 1997. Ander bekende namen zijn Johnny Manuel en Trey Cambell als deel van de Bulgaarse inzending Equinox in 2018, Kalomira die Griekenland mocht vertegenwoordigen met het nummer Secret Combination in 2008 en Jimmy Wilson in 2017. Hij bracht samen met Valentina Monetta het lied Spirit Of The Night voor San Marino.

Behalve tussen de deelnemers, waren ook tijdens de intervalacts enkele Amerikanen te zien. De bekendste voorbeelden zijn Justin Timberlake in 2016 en Madonna in 2019. Bekijk hieronder de trailer van de American Song Contest:

play

Advertentie