Analyse

ANALYSE

Van ‘Eurovision’ naar ‘Worldvision’?

In een verklaring aan songfestivalwebsite ESCToday.com heeft de EBU laten weten dat ze de mogelijkheden onderzoekt om de associate members van de Unie ook te laten deelnemen aan evenementen zoals het Eurovisiesongfestival. Dat zou onmiddellijk leiden tot een Worldvision Song Contest. (Foto: EBU)

Een beetje context: de European Broadcasting Union is in de eerste plaats een samenwerkingsverband tussen omroepen uit verschillende landen. Landen hoeven niet in het continent Europa te liggen, maar wel lid zijn van de Raad van Europa én zich positioneren ten noorden van 30e breedtegraad en ten westen van de 40e lengtegraad. Momenteel zijn 73 verschillende omroepen van 56 landen volwaardig EBU-lid. In België gaat het om de VRT en de RTBF, in Nederland om de NPO en al haar verschillende deelomroepen. Op onderstaande kaart staan alle landen waarvan de omroepen in aanmerking komen om volwaardig EBU-lidmaatschap aan te vragen in het groen gemarkeerd. (Afbeelding: EBU)

ebu_members_map

Daarnaast zijn er nog 33 omroepen uit 21 landen uit de hele wereld die zogenaamde associate members of geassocieerde leden zijn van de EBU. Omroepen uit landen die lid zijn van de ITU of de International Telecommunication Union kunnen geassocieerd lid worden van de EBU. Op onderstaande kaart staan alle landen waarvan de omroepen geassocieerd EBU-lid zijn in het oker aangeduid. (Afbeelding: Wikipedia)

ebu_associatedmembers_map

Zoals te zien is, staat Australië in het oker aangeduid. De Australische omroep SBS is slechts een geassocieerd EBU-lid, maar het land heeft intussen al wel twee keer deelgenomen aan het Eurovisiesongfestival – en dat mogen de andere geassocieerde leden niet – voorlopig niet, alleszins. Al jarenlang hoopt een aantal fans dat het Eurovisiesongfestival zou uitgroeien tot een werkelijk wereldwijd evenement, maar de afgelopen jaren zijn er meer en meer tekens aan de wand gekomen die aantonen dat het niet langer enkel een gekoesterde droom van sommige fans is.

Kazachstan

Er zijn namelijk signalen dat er dingen aan het bewegen zijn: naast de zichtbare deelname van down under, was er op het songfestival 2015 ook al een Chinese delegatie die kwam kijken hoe het songfestival precies in zijn werk ging. Maar crucialer is de mededeling van de EBU van enkele dagen terug aan songfestivalwebsite ESCToday. De Unie had gereageerd op de vraag of Kazachstan volgend jaar mag deelnemen aan het songfestival of niet. Khabar Agency is sinds januari dit jaar een geassocieerd EBU-lid, maar zendt de drie shows van het songfestival ook al enkele jaren live uit. De EBU reageerde als volgt:

‘Bij het Eurovisiesongfestival 2016 voldeden geassocieerde EBU-leden, zoals Khabar Agency in Kazachstan, niet aan de criteria om deel te nemen aan het songfestival, behalve SBS in Australië. De EBU is deze regels aan het herbekijken in aanloop naar het songfestival 2017, en zal binnenkort de recentste versie ervan op de officiële site Eurovision.tv plaatsen.’

Er zijn weinig argumenten te vinden voor het feit dat de Australische SBS wel als geassocieerd lid aan het songfestival mag deelnemen, maar andere geassocieerde én geïnteresseerde leden dan weer niet. Andersom kan het herbekijken van die regel leiden tot een slippery slope: landen als Kazachstan, China, Brazilië, de Verenigde Staten en Zuid-Afrika zouden, mits voldoende interesse, kunnen deelnemen. De benaming Eurovision zou plots veel minder relevant worden, en een Worldvision dringt zich al gauw op.

Giswerk

Hoe zo’n Worldvision eruit zou zien, blijft giswerk. Ten eerste is de naam Worldvision op zich natuurlijk niet officieel – de term Eurovision kan net zo goed behouden worden als overkoepelend geheel, en verder is de naam Worldvision al ingenomen door een christelijke hulporganisatie. En hoe zou het praktisch in elkaar zitten? Een plotse, grote stijging van het deelnemersaantal? Grotere halve finales en een (nog) grotere finale? Of een extra halve finale? Het blijft allemaal gegok, maar zonder twijfel broedt de EBU alvast op pasklare scenario’s.

Sietse Bakker, de voormalige Event Supervisor van de EBU, sprak vorig jaar over een ‘organische ontwikkeling’: ‘Als de interesse uit andere landen groeit, dan evolueren we misschien wel richting een wereldsongfestival. We kunnen en moeten dat zeker niet afdwingen, maar als het gebeurt, laat het dan een organische ontwikkeling zijn.’

Wat vind jij? Ben je voorstander van een wereldwijd songfestival, of hou je het liever zoals het nu is? Laat het ons weten in de reacties.

Advertentie