EBU

EBU

België neemt deel aan eerste ‘Eurovisiekoorfestival’

Op 22 juli vindt in de Letse hoofdstad Riga de eerste editie plaats van Eurovision Choir of the Year, een nieuwe zangwedstrijd van de EBU waarin gezocht wordt naar het beste koor van Europa. België is een van de zeven landen die present tekenen.

In september vorig jaar berichtten we al over de plannen van de EBU om een nieuwe telg toe te voegen aan de Eurovisiefamilie. Waar het bij eerdere andere pogingen spaak lijkt te zijn gelopen – vorig jaar nog had de EBU het ambitieuze plan om een Aziatische variant van het songfestival te organiseren – loopt het vlotter met de zoektocht naar koren.

RTBF

De eerste uitzending van Eurovision choir of the Year staat gepland voor zaterdag 22 juli, vanuit de Riga Arena in de hoofdstad van Letland. Zeven landen nemen deel: België, Denemarken, Duitsland, Estland, Letland, Oostenrijk en Slovenië. Voor ons land neemt de RTBF deel. Het knapenkoor Les Pastoureaux, dat volgens zijn eigen website al ruim duizend concerten gaf over de hele wereld, zou onder de Belgische vlag zingen, al is dat nog niet bevestigd aan onze redactie door de RTBF. Het is nog niet bekend of de show live uitgezonden zal worden op een van de drie netten van de Waalse openbare omroep.

Elk land wordt door een amateurkoor vertegenwoordigd. Dat koor geeft een optreden van zes minuten en heeft volledige vrijheid om genres en songs te kiezen. Een internationale vakjury bestaande uit muziekexperts zal de winnaar aanduiden. Er komt dus geen televoting zoals we die kennen op het Eurovisiesongfestival. De Amerikaan Eric Whitacre, een componist die al beloond werd met Grammy’s voor zijn oeuvre, zal de uitzending aan elkaar praten, samen met de Letse Eva Ikstena. Whitacre heeft een bijzondere band met België, want hij nam vorig en dit jaar deel aan een concertreeks in samenwerking met het Vlaams Radio Koor. Hij was vorige maand nog te gast in de Eén-talkshow Van Gils & Gasten.

Waarom Letland?

Eurovision Choir of the Year wordt simultaan georganiseerd met de European Choir Games, een grotere, meer internationale competitie tussen koren die jaarlijks al plaatsvindt in Riga. Zo’n 150 koren nemen daaraan deel. De finale daarvan staat gepland voor 23 juli, een dag na de nieuwe EBU-show.

“Met een groot gevoel voor eer en verantwoordelijkheid maken we momenteel voorbereidingen om zangers uit heel Europa te verwelkomen in Riga, en zo een nieuwe traditie op te bouwen”, zegt Ivars Belte, voorzitter van de raad van bestuur van de Letse, organiserende omroep LTV in een persbericht van de EBU.

Diezelfde EBU maakte ook al onderstaande trailer voor het evenement wereldkundig:

play

Advertentie