EBU

EBU

EBU plant ‘Eurovisiekoorfestival’

Als het van de EBU afhangt, komt er volgend jaar een nieuwe telg in de Eurovisiefamilie. Naast het ‘gewone’ Eurovisiesongfestival en de kinderversie, zou er ook een variant komen voor koren. (Foto: BBC)

De nieuwe show is alvast Choir of the Year 2017 gedoopt, en staat gepland voor 22 juli 2017 in de Letse hoofdstad Riga. Die datum is goed gekozen, want tussen 17 en 23 juli vindt daar ook al de derde editie van de European Choir Games plaats. De bedoeling is dat de nieuwe Europese wedstrijd Choir of the Year live op antenne gaat in zoveel mogelijk landen vlak voor de slotceremonie van de Games.

Het wordt een bescheiden happening van twee uur, met een budget van zo’n 150.000 euro en acht à twaalf deelnemende landen. Elk land moet vertegenwoordigd worden door een niet-professioneel koor, dat geen maximaal opgelegd aantal mensen mag bevatten. In tegenstelling tot het Eurovisiesongfestival, is het niet nodig om nieuwe composities op te voeren: er is geen enkele restrictie op de inhoud van de act, zolang ze niet langer dan zes minuten duurt, niet door één koorlid gedomineerd wordt en het ‘nationale of regionale karakter’ van het koor hoog in het vaandel houdt. Muziek is optioneel, en moet ofwel op band staan, ofwel gespeeld worden door de koorleden zelf.

Nog niet officieel

Er zal geen televoting zijn: een professionele vakjury zal een winnaar aanduiden. De EBU strooit namen rond die mogelijk in de jury zetelen, waarvan Barbra Streisand zonder twijfel de bekendste in het lijstje is. Er zullen ook postkaartfilmpjes gemaakt worden om alle artiesten in te leiden, en er wordt ook al gesproken over groepoptredens en/of pauzeacts.

Eén probleempje is er nog: op de Letse, organiserende omroep na heeft nog geen enkele andere toegezegd om deel te nemen. De EBU is momenteel naarstig op zoek met het ronselen van deelnemers, om naar eigen zeggen op 30 november aanstaande formeel bekend te maken of Choir of the Year 2017 effectief zal plaatsvinden of niet. Of omroepen in België en/of Nederland geïnteresseerd zijn om deel te nemen, is vooralsnog niet bekend.

Andere voorbeelden

Het is niet de eerste keer dat de EBU pogingen onderneemt om naast het Eurovisiesongfestival andere wedstrijden te hebben die het Europese continent voor het scherm kluisteren. Sinds 2003 loopt het Junior Eurovisiesongfestival, in november aan zijn veertiende editie toe. In 2007 en 2008 werden twee edities van een Eurovisiedansfestival gehouden vanuit het Verenigd Koninkrijk, waar België evenwel nooit aan deel heeft genomen, maar Nederland wel tweemaal.

Een ander voorbeeld van een EBU-uitzending was het Spel Zonder Grenzen, dat tussen 1965 en 1999 werd uitgezonden. In die spelshow namen teams uit verschillende landen het tegen elkaar op in allerlei spelletjes en opdrachten. België nam deel tussen 1965 en 1982, en won ook in die twee jaren. Nederland deed mee tussen 1970 en 1977, en opnieuw in 1997 en 1998, maar kon nooit winnen.

Enkele maanden geleden nog maakte de EBU bekend in samenwerking met de Australische omroep SBS een Aziatische variant voor het Eurovisiesongfestival op poten te zetten, maar rond dat project is al maanden niets meer gecommuniceerd geweest.

Advertentie