EX-DEELNEMERS

Songfestivalwinnares France Gall overleden

France Gall, die in 1965 voor Luxemburg het Eurovisiesongfestival won, is overleden. Dat meldt het Franse persbureau AFP.

Gall werd op 9 oktober 1947 geboren als Isabelle Geneviève Marie Anne Gall, in een muzikale familie. Haar moeder was zangeres en haar vader liedjesschrijver voor onder meer Edith Piaf en Charles Aznavour. Ze nam de artiestennaam France Gall aan, en haar muziekcarrière startte op zestienjarige leeftijd. Met Ne sois si bête en Sacre Charlemagne had ze in Franstalig Europa grote hits in 1963 en 1964.

In 1965 werd ze door de Luxemburgse omroep gevraagd deel te nemen aan het Eurovisiesongfestival. Uit tien liedjes koos ze zelf voor Poupée de cire, poupée de son, geschreven door Serge Gainsbourg. Op het ESF van dat jaar in Napels gold ze als topfavoriete, en die rol kon ze verzilveren. Haar winnende lied werd een grote hit en blijft tot op de dag van vandaag een klassieker. In 1966 was ze nog aanwezig om winnaar van dat jaar Udo Jürgens de trofee te overhandigen (foto), maar nadien wilde ze niet al te veel meer met de liedjeswedstrijd te maken hebben.

Haar Franstalige successen minderden, en na enkele jaren actief te zijn in de Duitstalige muziekwereld en vervolgens een kortstondige carrière als musicalactrice, verdween haar zangcarrière wat meer naar de achtergrond, al had ze in de jaren ’80 met Elle elle l’a nog wel een groot succes. Later werd France Gall vooral bekend als activiste. Haar laatste nieuwe album, compilatiecd’s niet meegerekend, verscheen in 1996.

In december 2017 werd ze met zware longproblemen opgenomen in een ziekenhuis in Parijs. Uiteindelijk overleed ze daar aan een longontsteking, op zeventigjarige leeftijd. De Fransen zijn zwaar aangedaan door dit verlies. Er komen speciale tv-uitzendingen en president Emmanuel Macron bracht al hulde via Twitter.

Advertentie