DSVS 2023

DSVS 2023

Cyprus – De Stem van Songfestival.be 2023

In De Stem van Songfestival.be gaat deze website voor het achtste opeenvolgende jaar op zoek naar hét nummer voor het komende Eurovisiesongfestival. Dit jaar lees je hier geschreven recensies van telkens drie andere redacteurs. Natuurlijk kun je ook zelf weer meestemmen, verderop in dit artikel. Vandaag de inzending uit Cyprus.

Arne

‘Als we puur op looks mogen quoteren, geef ik de volle tien aan het bevallige snoetje (en al de rest) van deze man from Down Under. Vergeef me dus bij voorbaat al mijn licht gekleurde recensie en punten. Bon, nu ook nog iets over het nummer. Is dit het meest vernieuwende lied op deze editie van het Songfestival? Neen, hoegenaamd niet, maar het is wel één van de betere inzendingen in een jaar waar we toch best veel bagger voorgeschoteld krijgen. Dankjewel dus aan Cyprus om deze hunk te laten overvliegen uit Sydney. En als het even kan, stel zijn retourticket uit tot na augustus, dan koester ik komende zomer nog wat hoop tijdens mijn reis naar Nicosia.

Voor de rest is Break A Broken Heart een aardig te pruimen lied met uithalen die me wat doen denken aan Arcade van Duncan Laurence. Er zijn slechtere nummers om mee vergeleken te worden, nietwaar? Al blijft het wel bang afwachten of die hoge noten ook in de live versie overeind blijven. Toch denk ik dat Andrew zich weinig zorgen hoeft te maken. We zien de Australiër met Grieks-Cypriotische roots ongetwijfeld terug in de finale. En daar zal allicht weinig man – en ook vrouw – rouwig om zijn. Tot slot nog een dikke kus van de meester en een bank vooruit: 7/10 en doe zo verder!’

Matthias

‘Als dit is wat Cyprus naar Liverpool stuurt, mogen ze nog eens af en toe een Australiër importeren. Al zou ik toch liefst nog eens een volbloed Cyprioot/Cypriotische voor dit eiland op het Songfestival willen zien, in plaats van de jaarlijkse halve Grieken die daarnaast ook voor de helft Nederlands of Noors zijn. Liefst ook met Cypriotische muzikale invloeden en niet de zoveelste Zweed die voor een land waar hij of zij geen enkele connectie mee heeft een liedje schrijft. Andrew Lambrou is dan wel uit een deels Cypriotische familie, zijn lied is jammer genoeg geschreven door een resem Zweden.

Al moet ik dit lied neutraal beoordelen en dan moet ik toegeven dat die Zweden weten hoe ze een lied moeten schrijven dat goed in het gehoor ligt. De act zal echter ook goed moeten zijn, anders kan dit lied weleens vergeten zijn tegen dat de andere halvefinalisten aan de beurt geweest zijn. De finale moet lukken voor Andrew. Als het niet voor zijn lied is, zal hij mogelijk ook stemmen krijgen voor zijn looks en van de Grieken, die ook in de tweede halve finale zitten. Van mij krijgt zijn lied 7/10.’

Jasper

‘Dit nummer klinkt wel héél Zweeds. ‘Overgeproduceerd’ zou je zelfs kunnen zeggen. Da’s geen verrassing als je weet dat er verschillende Melodifestivalen-producers achter deze inzending zitten. De in Australië wonende Andrew kleurt dus mooi binnen de lijntjes van het afgelikte popgenre. Maar hoe breng je dit live op een podium? Het is geen nummer waarmee je de dansvloer vult en je band mee op het podium zetten, maakt je optreden al snel te statisch. Zolang Cyprus die ongemakkelijke, slechte soapscene uit de videoclip maar achterwege laat.

Waar teert dit nummer dan wel op? Op Andrew en zijn stem. Toch wat de afgeborstelde studioversie betreft. Als hij vocaal alle registers opentrekt, dan kan hij veel meer halen uit dit in een catalogus gekocht liedje. Al bij al zeker geen slechte poging van Cyprus. Veel beter dan vorig jaar en de omroep heeft eindelijk door dat de succesformule van Eleni Foureira uitgewerkt is. Mister Lambrou zal dus zonder gebroken hart naar huis kunnen. Oh, en anders troost ik hem wel. 7/10’

Stem zelf mee!

Alle redacteurs van Songfestival.be samen geven het land van vandaag een gemiddelde score van 7,00/10. Zelf meestemmen kan hieronder, gedurende 24 uur na publicatie van dit artikel. Jouw stem telt mee voor twee derde van het totaal en de top tien van alle 37 songs voor Liverpool plaatst zich voor de finaleweek eind april. We delen de eindscore dagelijks mee op onze Facebookpagina.

Meer weten?

Meer lezen over de kandidaat van vandaag en alle andere deelnemers van het Songfestival 2023? Dat doe je in onze handige kandidatenfiches:

candidateflag

Australie

candidateflag

Croatie

candidateflag

Estonie

candidateflag

Géorgie

candidateflag

Islande

candidateflag

Pologne

candidateflag

République tchèque

candidateflag

Suède