Junior 2016

JUNIOR 2016

Rusland houdt voorronde JESF in de Krim

De Russische staatsomroep laat in een persbericht weten dat ze de geschikte kandidaat voor het komende Junior Eurovisiesongfestival zal kiezen in de Krim, officieel Oekraïens grondgebied dat twee jaar geleden door Rusland werd geannexeerd.

Rusland bevestigt zijn deelname aan het JESF 2016, dat op zondag 20 november op het eiland Malta gehouden zal worden. De nationale finale vindt op 15 augustus plaats en wordt dan live uitgezonden op de Rusissche televisie. Net als vorig jaar bepalen jury- en internetstemming gecombineerd de uitslag.

Tot zover geen vuiltje aan de lucht, tot blijkt dat de Russische omroep de locatie van de voorronde dit jaar verplaatst heeft van het oorspronkelelijke Sotsji naar Artek, een internationaal kinderkamp in een dorpje in het schiereiland van de Krim, dat al twee jaar lang betwist grondgebied is tussen Rusland en Oekraïne. Om het plaatje compleet te maken was het net de Oekraïense omroep die de afgelopen jaren op diezelfde locatie haar voorronde voor het Junior Eurovisiesongfestival hield.

Sinds de songfestivalzege van Oekraïne twee weken terug, lijken de Russen ervan te houden om situaties op de spits te drijven. Het moge duidelijk zijn dat de overwinning van Jamala’s 1944 over de deportatie van Krim-Tataren in de jaren ’40 van de vorige eeuw door de Sovjets niet gesmaakt wordt op Russisch grondgebied.

Advertentie